Τα οικονομικά θέματα κυριάρχησαν στη διάρκειας 55 λεπτών συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την περασμένη Πέμπτη, με τους δύο ηγέτες ωστόσο να βάζουν στην ατζέντα και άλλα ζητήματα όπως η συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκραατίας, αλλά και ο έλεγχος των συνόρων.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου, στην κατ' ιδίαν συζήτηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων: 

«Θαυμάζω το κουράγιο σας, θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού. Θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα, θέλουμε να πετύχετε. Γνωρίζω τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας, γνωρίζω και τη δική σας αποφασιστικότητα... Πρέπει να δείξετε επιμονή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική προσαρμογή, η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα σφαίρα».

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας υψηλού επιπέδου συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στο φθινόπωρο:

«Άμεσα να επικεντρωθούμε σε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας στο ζήτημα του ελέγχου των συνόρων, πιθανώς με μια υψηλού επιπέδου συνάντηση των δύο πλευρών το φθινόπωρο, όπως και στην επανεκκίνηση του διαλόγου, με τη συμμετοχή και ισχυρών παραγόντων του ιδιωτικού τομέα, για την άρση των αντικινήτρων στο εμπόριο και την αύξηση των επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την αποφασιστικότητά του, κάνοντας παράλληλα λόγο για υπερποσπάθεια:

«Είμαστε αποφασισμένοι, δεν διαβλέπω κινδύνους αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Θα επιδιώξουμε πάση θυσία, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, μια υπερπροσπάθεια, ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης και με την παγκόσμια ζήτηση σε κάμψη. Ένας νέος κύκλος σεναρίων για την ελληνική οικονομία μόνον κακό θα προκαλέσει».

Αναφέρθηκε παράλληλα στις πρόσφατες συλλήψεις στη Χίο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απαντά ότι «η αντιτρομοκρατική πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια είναι στην κορυφή της ατζέντας μας».

Αυτό μάλιστα που προκάλεσε εντύπωση στους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνομιλία - σύμφωνα με την εφημερίδα- ήταν το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε απόλυτα ενημερωμένος για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του ζήτησε «γρήγορες αποφάσεις». 

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική του άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ως δυνάμει εναλλακτικού παρόχου ενέργειας στην Ευρώπη.