Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Στην γραμμή των τριών «όχι» εξακολουθεί να κινείται το ΠΑΣΟΚ ξορκιζοντας με τον πλέον σαφή τροπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, την  λήψη νέων οριζόντιων μέτρων και την προοπτική άρσης των πλειστηριασμων των σπιτιών που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία.

Τον τόνο δίνει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος φέρεται να  εχει πει στους συνεργάτες του πως αν εάν ειναι να πέσει η κυβέρνηση τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ να πέσει μαχόμενο και με ηρωικό τροπο.

Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται πως ποντάρει πολλα στις επετειακές εκδηλώσεις για την 3η Του Σεπτέμβρη και ήδη θεωρεί μεγάλη επιτυχία για την ενότητα του κόμματος το γεγονός πως οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ κκ Σημίτης και Παπανδρέου θα μιλήσουν - όπως άλλωστε είχε γράψει το newpost- στην συνεδριακού χαρακτήρα διημερίδα.

Για την ακρίβεια η Χαριλάου Τρικουπη μιλάει πια για συνέδριο δίδοντας τεράστια πολιτική έμφαση στο διήμερο γεγονός. 

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Συνεδρίου, την επιστημονική ευθύνη του οποίου έχει το ΙΣΤΑΜΕ, θα γίνει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε επιστημονικό επίπεδο, συμμετέχουν 25 και πλέον κορυφαίοι επιστήμονες που καλούνται να αποτιμήσουν συνολικά την περίοδο της μεταπολίτευσης, πριν και μετά την κρίση, και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ μέσα στις κρίσιμες στιγμές και τις καταστάσεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια στη χώρα μας .

Οπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ όλα τα ιστορικά στελέχη, η νέα γενιά στελεχών ,τα περιφερειακά στελέχη και πρόσωπα με δημόσιο λόγο που κινούνται στο χώρο του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού θα πάρουν ενεργό μέρος στο συνέδριο που μπορεί να γίνει το βήμα όχι μόνο μιας παραταξιακής, αλλά μιας πραγματικά εθνικής αυτοαξιολόγησης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: στην οριστική έξοδο από την κρίση,τις μεταρρυθμίσεις ,την ανάκτηση της συλλογικής αυτοπεποίθησης της χώρας, την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται πεπεισμένος οτι το Συνέδριο θα αποτελέσει την απαρχή της προσπάθειας για συγκρότηση της Κεντροαριστεράς Καη για μια ακομη φορά αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα σε πρόσωπα , φορείς και κινήσεις να συμμετάσχουν συντονισμένα καθώς «οι πρωτοβουλίες θα ειναι ειλικρινείς και ευρυχωρες».