Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μετά το δημοσίευμα του Spiegel, σχετικά με έκθεση της Μπούντεσμπανκ για το ελληνικό χρέος και την ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία κατηγόρησαν την κυρία Μέρκελ ότι λέει ψέματα πριν από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, για τον κίνδυνο μιας νέας "διάσωσης" (bailout) της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το «Spiegel», εσωτερικό έγγραφο που εκπόνησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει σίγουρα σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν το δημοσίευμα, με τον Σοσιαλδημοκράτη ειδικό σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ να κατηγορεί τη Μέρκελ ότι λέει ψέματα στους απλούς Γερμανούς επειδή φοβάται απώλεια ψήφων.

«Θα υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση μετά τις εκλογές. Αμφισβητώντας την ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, η καγκελάριος ψεύδεται στο λαό πριν από τις εκλογές», ανέφερε ο Σνάιντερ.

Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Μπερντ Λούκε, επικεφαλής ενός νέου κόμματος που τάσσεται κατά του ευρώ και αποκαλείται "Εναλλακτική για τη Γερμανία", κατηγόρησε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ πως "ρίχνει στάχτη στα μάτια" των ψηφοφόρων αρνούμενη να παραδεχθεί την αλήθεια όσον αφορά την Ελλάδα πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.