Με ρυθμούς «χειμώνα» εργάζεται η κυβέρνηση καθώς το στοίχημα του Πρωθυπουργού είναι να είναι όλα έτοιμα και η χώρα να έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα στα τέλη του Αυγούστου και πριν από την έλευση της τρόικας

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς από το πρωί βρέθηκε στο γραφείο του και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς, δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει της νέας αξιολόγησης από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.  Ο Πρωθυπουργός θέλει να είναι απόλυτα σίγουρος ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και πως οι εργασίες στα υπουργεία δεν θα χαλαρώσουν ούτε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. 

Οι υπουργοί και οι αναπληρωτές τους όπως όλα δείχνουν θα απολαύσουν ολιγοήμερες διακοπές και αυτές εναλλάξ καθώς δεν θα πρέπει να βρίσκεται κανένα υπουργείο ακέφαλο ούτε για μια μέρα. 

Για τον Πρωθυπουργό έχει έρθει η ώρα για την αλλαγή πολιτικής με κατεύθυνση την ανάπτυξη που θα ανακουφίσει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η χώρα να εμφανιστεί συνεπής απέναντι στους δανειστές της. 

Η στάση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για περιορισμό της λιτότητας, είναι η χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση και το καλύτερο όπλο για την επόμενη σκληρή αναμέτρηση που έρχεται. Και αυτή την ευκαιρία το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται διατεθειμένο να τη σπαταλήσει.  

Η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα αναμένεται να αλλάξει στην επόμενη επίσκεψη των δανειστών, τα χαμηλά κλιμάκια των οποίων θα φτάσουν στην Αθήνα στα μέσα του Σεπτέμβρη με τους επικεφαλής να έρχονται περί τις 20 του ίδιου μήνα. 

Η πλήρης υλοποίηση των συμφωνηθέντων είναι και το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης για τις όποιες διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς με κατεύθυνση την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Τα νέα μέτρα πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία ενώ οι εκκρεμότητες με το τέλος ακινήτων και τους πλειστηριασμούς πρέπει να κλείσουν γρήγορα... με δεδομένο πως ένα «ατύχημα» μπορεί να ανατρέψει γρήγορα το σημερινό θετικό κλίμα. 

Ωστόσο ένα σχεδόν βέβαιο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει η φορολόγηση των ακινήτων. Οι δανειστές δεν έχουν πειστεί πως οι εφορίες μπορούν να εισπράξουν το φόρο στα ίδια υψηλά ποσοστά που γινόταν μέσω της ΔΕΗ. Έτσι είναι πιθανό το οικονομικό επιτελείο να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα δίλημμα. Είτε να συνεχίσει η ΔΕΗ να εισπράττει τον φόρο και το 2014 είτε να αλλάξει η κλιμακα φορολόγησης στον νέο ενιαίο φόρο επιβαρύνοντας παραπάνω τους φορολογούμενους

Την ίδια ώρα κι ενώ το πρόγραμμα κινητικότητας «προχωράει» υπάρχουν φόβοι πως το νέο κύμα διαθεσιμότητας μπορεί να προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις