Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκαλούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για σταδιακή άρση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του o υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς είχε προαναγγείλει πως επιδιώκεται μερική αναστολή της απαγόρευσης πλειστηριασμών από το 2014 βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε πάντως ότι «δεν τίθεται ζήτημα άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την α΄κατοικία όσων βρίσκονται σε θέση αδυναμίας».

Όπως τόνισε ο κ. Κεδίκογλου, πρώτος γνώμονας είναι η προστασία των πιο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (μεταξύ των οποίων άνεργοι και πολύτεκνοι) και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη.

«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», επισήμανε και εξήγησε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Την εκτίμηση ότι αν προχωρήσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα οδηγηθεί εκτός εξέφρασε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Βούτσης.

«Εάν επιχειρήσει πράγματι να εφαρμόσει το σχέδιο των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα υποστεί πιθανά το “πολιτικό ατύχημα” που απευχόταν...», ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.

Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών α' κατοικίας, τουλάχιστον μέχρι το 2015, ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σε παρέμβασή του.

Αφού πρώτα σημείωσε πως η χώρα διανύει περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και λιτότητας που συρρίκνωσε κατακόρυφα και σε πολλές περιπτώσεις εξαφάνισε τα εισοδήματα των οικογενειών, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται και να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του.

«Το κράτος», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον  έως το 2015. και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των "κόκκινων δανείων" ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους».

«Κοροϊδία» χαρακτήρισε τέλος το ΚΚΕ τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι από την άρση αναστολής των πλειστηριασμών α' κατοικίας.

«Πρέπει να σημάνει για το λαό συναγερμός! Η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο», προειδοποιήσε ο Περισσός, προσθέτοντας:

«Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα  «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους. Μέσα από τα ταξικά σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές να ορθώσουν ασπίδα προστασίας των οικογενειών που απειλούνται. Καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία!».

TAGS