Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας αναμένεται να ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους και να προκαλέσει ενδεχομένως και ενδοκυβερνητικές τριβές.

Από τη μια το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη τοποθετούνται θετικά ως προς την άρση του μέτρου αλλά με... ανθρωπιστικά κριτήρια ενώ βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά της άρσης κάνοντας λόγο για μέτρο που ενδεχομένως να προκαλέσει ακόμη και κοινωνική έκρηξη.

Μετά την δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών που είπε μεταξύ άλλων πως έχει θιγεί η στεγαστική πίστη ενώ διαβεβαίωσε πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι», ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να τοποθετηθούν υπέρ της άρσης αλλά με γνώμονα την «προστασία των αδύναμων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κεδίκογλου διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία όσων βρίσκονται σε θέση αδυναμίας.

«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», επισήμανε και εξήγησε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας την άποψή του ως βουλευτής όπως είπε τόνισε πως «πρώτον, όσο δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία δεν μπορούν οι τράπεζες να δώσουν στεγαστικά δάνεια, άρα δεν μπορεί να πάρει μπρος η οικοδομή και να πέσει η ανεργία στους κλάδους γύρω από την οικοδομή και δεύτερον, όσο διαρκεί η ολοσχερής απαγόρευση φουσκώνει η λεγόμενη "φούσκα των ακινήτων" και αν σκάσει αυτή δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην αγορά των ακινήτων».

Ενδιαφέρον θα έχει πάντως το ποιες θα είναι και οι αντιδράσεις των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς ήδη πολλοί εξ αυτών έχουν δημόσια δηλώσει πως η άρση των πλειστηριασμών αποτελεί «casus belli». 

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, προ ημερών με άρθρο της σημείωνε πως σε περίπτωση που εγκριθεί ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας, τότε υπάρχει κίνδυνος «να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος» ενώ και ο Πάρις Κουκουλόπουλος είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής πως «πρέπει να κατανοήσουν οι ξεκούραστοι τεχνοκράτες ότι κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν γίνει αποδεκτός από αυτή την Βουλή».

Ταυτόχρονα και η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη Χαριλάου Τρικούπη να «εκφράζει την αντίθεσή της σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ιδιαίτερα σήμερα που η ελληνική οικογένεια βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης» ενώ ζητά «την παράταση της νομοθετικής διάταξης για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και για το 2014».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται η σταδιακή μείωση της αξίας της πρώτης κατοικίας για την οποία ισχύει η προστασία, που σήμερα είναι οι 200.000 ευρώ ή η σταδιακή απελευθέρωση των ακινήτων που εντάχθηκαν στο προστατευτικό πλαίσιο και το οποίο ενεργοποιήθηκε από το 2009. 

Στα δε κριτήρια αναμένεται να συμπεριληφθούν οι κοινωνική κατάσταση των δανειοληπτών (ανεργία, πολύτεκνοι), το εισόδημα, η έκταση του ακινήτου και το ύψος του δανείου.