«Ακτίνα ελπίδας για τους πολιορκημένους Έλληνες» βλέπει στα στοιχεία της οικονομίας που παρουσιάστηκαν χθες η αμερικανική εφημερίδα New York Times, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας επιβραδύνεται.

«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 4,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αυτή είναι μια κάποια βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,6%», αναφέρει η εφημερίδα παραθέτοντας τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και επισημαίνοντας ότι ο αργότερος ρυθμός συρρρίκνωσης συνιστά μια «ακτίδα ελπίδας για τους πολιορκιμένους Έλληνες».

«Η οικονομία συρρικνώνεται από το τρίτο τρίμηνο του 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers συγκλόνισε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, 'αποξήρανε' την πίστωση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και εξέθεσε τα χρόνια λάθη των κυβερνήσεων, οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης.

Η τρόικα έχει εγκρίνει περισσότερα από 240 δισ. ευρώ σε δάνεια διάσωσης από το 2010, ένα ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια οικονομική παραγωγή της χώρας. Τον Ιούλιο, η Ελλάδα έλαβε μια δόση του δανείου των 5,7 δισ. ευρώ με το Ελληνικό κοινοβούλιο να συναινεί σε περαιτέρω αυξήσεις στους φόρους και περικοπές μισθοδοσίας και προσωπικού στο δημόσιο».

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση λιτότητας που ευνοείται από την Τρόικα είναι μέρος του προβλήματος, ωθώντας την ελληνική ανεργία σε επίπεδα κατάθλιψης. Το ποσοστό ανεργίας είναι στο νέο ανώτατο όριο του 27,6% το Μάιο, με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 65%.

Η πολιτική λιτότητας, η οποία σε μεγάλο βαθμό σημαίνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές στις κρατικές δαπάνες, αποδίδει καρπούς ως ένα σημείο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση είχε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ, κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ.

Τέλος, γίνεται λόγος για το πρόσφατο δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Bundesbank, η γερμανική κεντρική τράπεζα, αναμένει από την Ελλάδα να λάβει ακόμη ένα σχέδιο διάσωσης μετά τις γερμανικές εθνικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο Spiegel είπε ότι είχε συνταχθεί από την Bundesbank για το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η Bundesbank λέει ότι ήταν μόνο οι «πολιτικές πιέσεις», που επέτρεψαν στην Ελλάδα να λάβει τη δόση τον περασμένο μήνα από τη χρηματοδότηση, και ότι το πρόγραμμα διάσωσης παραμένει 'εξαιρετικά επικίνδυνο'», καταλήγει ωστόσο με τη διάψευση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο απέρριψε την έκθεση του Spiegel, λέγοντας ότι δεν είχε καμία γνώση του εγγράφου στο οποίο το Spiegel αναφέρεται».