current views are: 1

13 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση08:49

Επιμένουν τα γερμανικά μέσα – «Θέμα χρόνου η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα»

To «σφυροκόπημα» προς την Ελλάδα λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές μόλις άρχισε καθώς το ζήτημα του χρέους και η πορεία του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Άνγκελα Μέρκελ. 

Δημοσίευση 08:49’
αρθρο-newpost

To «σφυροκόπημα» προς την Ελλάδα λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές μόλις άρχισε καθώς το ζήτημα του χρέους και η πορεία του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Άνγκελα Μέρκελ. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

To «σφυροκόπημα» προς την Ελλάδα λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές μόλις άρχισε καθώς το ζήτημα του χρέους και η πορεία του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Άνγκελα Μέρκελ. 

Μετά τα εκ νέου απαισιόδοξα σενάρια για την πορεία της χώρας από Die Welt και Bild με τη δεύτερη μάλιστα να κάνει λόγο εκ νέου και για «Grexit α λα καρτ» ήρθαν οι αποκαλύψεις από το Der Spiegel και την Süddeutsche Zeitung που κάνουν λόγο για νέο πακέτο διάσωσης από τις αρχές του 2014. 

Αρχικά ήταν η Bild που σχολίαζε: «Μερικές χώρες καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, η Ιρλανδία για παράδειγμα. Άλλες χώρες ωστόσο, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τον βάλτο του χρέους. Παρόλα αυτά τα δισεκατομμύρια τρέχουν, ωσάν να μην υπάρχει επιστροφή. Αλλά πρέπει να υπάρξει επιστροφή. Γιατί το αργότερο το φθινόπωρο η ευρω-κρίση θα αναζωπυρωθεί. Και μαζί της θα επανέλθει το ερώτημα, μήπως θα ήταν καλύτερα για μερικές χώρες να εγκαταλείψουν προσωρινά την ευρωζώνη».

Την Κυριακή ήταν η σειρά του Der Spiegel που επικαλούμενο έκθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνει λόγο για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα  το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2014. 

Χθες πάλι η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung  δίνει συνέχεια στο σίριαλ που τα γερμανικά ΜΜΕ μετατρέπουν σιγά σιγά σε θρίλερ με φόντο τις γερμανικές εκλογές επισημαίνοντας πως «η παροχή νέα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι «απλά θέμα χρόνου». 

Η εφημερίδα  χαρακτηρίζει «απλά θέμα χρόνου» την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.

Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση δύο βασικών ερωτημάτων: πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους; Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα; Εδώ η εφημερίδα τονίζει καταρχήν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές. Έτσι, και επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014. 

Εδώ, όμως, τίθεται και το ερώτημα πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα. Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δις. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014. Σύνολο δηλαδή 4,4 δισ. για το 2013 και 2014. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του γερμανού οικονομολόγου ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ιδέα «απαγορευμένη» πριν από τις γερμανικές εκλογές τουλάχιστον  δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της ευρωζώνης.

Το ελληνικό χρέος πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης

Η δημοσίευση του εγγράφου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα Καγκελάριος έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα τις προβλέψεις πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δανεισμό ή ελάφρυνση χρέους, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που κάνουν ειδικοί, περιλαμβανομένων αυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι μοιάζουν με βάση τις δημοσκοπήσεις να έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εκθρονίσουν την λαοφιλή καγκελάριο, κατηγορούν την Μέρκελ ότι ψεύδεται προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

Πάντως ο Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο, υποστήριξε την άποψη της κυβέρνησης της Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται να συζητηθεί πρόσθετη βοήθεια.

«Η Ελλάδα κινείται στην απολύτως σωστή κατεύθυνση», είπε ο Ρέσλερ, υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος. «Θα ήθελα να έβλεπα τι θα συνέβαινε στη Γερμανία αν μας ζητούσαν να κάνουμε τόσες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ρέσλερ, τονίζοντας πως προς το παρόν η χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα «δεν είναι αναγκαία».

Διαψεύδει το γερμανικό υπουργείο το έγγραφο του Der Spiegel

Μετά το σάλο με το δημοσίευμα του Der Spiegel το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι «δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις». 

Όπως δήλωσε μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου η Γερμανία είναι αμετακίνητη στις αρχικές της θέσεις πως η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος είναι σε καλό δρόμο.

Ταυτόχρονα, ο Μάρτιν Κότχαους είπε ότι δεν έχει λάβει γνώση ενός εσωτερικού εγγράφου της Μπούντεσμπανκ, του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, το οποίο επικαλέστηκε το περιοδικό. 

«Όπως γνωρίζετε, το τρέχον πρόγραμμα διαρκεί ως το 2014, επομένως το βρίσκω δύσκολο να κάνω υποθέσεις τώρα σχετικά με το τι θα συμβεί το 2014», κατέληξε.


σχετικα αρθρα