Με κυριότερο σημείο αναφοράς την ενεργειακή συνεργασία, αλλά και τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου Αθήνας-Μπακού, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ελμάρ Μαμαντιάροφ, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αζέρικης διπλωματίας θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. Θα ακολουθήσει γεύμα, το οποίο θα παραθέσει ο Έλληνας υπουργός προς τιμήν του Αζέρου ομολόγου του και κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει οι διμερείς επαφές, με αφορμή την προεδρία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ το 2009 και με σταθμό την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι επαφές, που στηρίζονται στο καλό πολιτικό κλίμα, εστιάζονται στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων και κυρίως στην ενεργειακή συνεργασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Ιταλία προωθούν το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, του οποίου μοναδικός προμηθευτής είναι το Αζερμπαϊτζάν.

Η Αθήνα επιδιώκει να διασφαλίσει τις ποσότητες αερίου που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του αγωγού.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Σ. Κουβέλης επισκέφθηκε το Μπακού στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι ο ITGI είναι το πιο ώριμο έργο προς υλοποίηση, μεταξύ των «πρότζεκτ» του Νοτίου Διαδρόμου (South Corridor), παρουσιάζοντας τις υποστηρικτικές διακρατικές και διεταιρικές σχέσεις, καθώς και τον ελληνοτουρκικό αγωγό και το πρότζεκτ του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.