Πολλές ερμηνείες επιδέχεται η φράση του κ. Παπανδρέου όταν κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στο Βερολίνο αμέσως μετά το δείπνο με την Αγγέλα Μέρκελ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές που μπορεί να υπάρξουν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και το ενδεχόμενο αποτυχίας σε ότι αφορά τα ελληνικά συμφέροντα για την εξαγορά του χρέους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και για το ίδιο το ευρώ.

Κανείς όμως από τους παριστάμενους δεν κατάλαβε προς στιγμή τι ήθελε να πει ο κ. Παπανδρέου και τι εννοούσε.

Συνεργάτες του που γνωρίζουν τον τρόπο που σκέπτεται και λειτουργεί ο ίδιος έλεγαν στον newpost λίγες ημέρες μετά ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε οριακή καμπή με ανεβασμένο τα διπλωματικά ρεφλέξ και δεν αποκλείεται περνώντας στην αντεπίθεση την κατάλληλη στιγμή να απειλήσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν δεν ληφθούν οι αποφάσεις που θα σώσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε τότε η ενδεχόμενη κατρακύλα  της χώρας θα συμπαρασύρει και άλλα κράτη και κυρίως το ενιαίο νόμισμα που με τη σειρά του θα έχει αλλεπάλληλες αντιδράσεις στα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει οι γερμανικές τράπεζες και άλλες.

Η ομολογία του κ. Παπανδρέου με άλλα λόγια φέρνει στο επίκεντρο το πόσο ο ίδιος χειρίζεται με σκληρό τρόπο όταν χρειαστεί και με έντονη διπλωματία τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας όταν βρίσκεται σε κίνδυνο που πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα διστάσει να κάνει αυτό που θα επέφερε συνολική λύση για όλη την Ευρώπη. Να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις για να σωθεί η χώρα του από το αυξημένο χρέος.