Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι έμποροι καθώς ούτε οι εκπτώσεις του Αυγούστου κατάφεραν να δώσουν ανάσα στην αγορά και να απομακρύνουν τα «λουκέτα» που αναμένονται από το τέλος του καλοκαιριού.

Σίγουρα κάποια μετρητά μπήκαν στα ταμεία των καταστημάτων, όπως λέει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, αλλά δεν ήταν αρκετά:

«Ο φόβος έχει κατακλύσει τους επιχειρηματίες, καθώς το θέμα της ρευστότητας στην αγορά δεν έχει προχωρήσει καθόλου» λέει στο newpost ο Παναγής Καρέλας.

«Οι εκπτώσεις έχουν δώσει μια ανάσα, όμως απλά θα καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το πλήθος των τουριστών έχουν αφήσει κάποια χρήματα, όμως τα χρέη των εμπόρων προς προμηθευτές και κράτος είναι πια τόσο μεγάλα που κανείς δεν έχει αποκτήσει την πεποίθηση ότι σίγουρα θα τα βγάλει πέρα μέχρι τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου σε δείγμα 2.375 εμπόρων σε όλη τη χώρα, τέσσερις στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις (42%) είναι «πολύ ή αρκετά πιθανό» να κλείσουν στο άμεσο μέλλον.

Στη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή στο διάστημα 2009 - 2013, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχασαν περίπου τον μισό τους τζίρο, απώλειες που είναι δύσκολο- έως ακατόρθωτο- να καλυφθούν μέσα σε ενάμιση μήνα.

«Αν δεν γίνει κάτι να πάρουμε ανάσες, να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, προβλέπω “τσουνάμι” σε “λουκέτα”. Θα κλείσουν “βαριά” ονόματα της αγοράς μέσα στο φθινόπωρο», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Περαιά. 

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Ζησιμάτος στο newpost: «Η περίοδος των εκπτώσεων ξεκίνησε πολύ άσχημα. Προς το τέλος Ιουλίου άρχισαν να μπαίνουν χρήματα στα ταμεία. Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι ανασάναμε. Ούτε πως «κλείνουμε τρύπες», απλά κερδίζουμε λίγο χρόνο. Έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και αγοράς νέων προϊόντων. Η έλλειψη εμπορικής πίστης προκαλεί προβλήματα, δεν έχουμε ακόμη ξεχρεώσει τα παλιά εμπορεύματα, το κράτος απειλεί με φυλακίσεις...ε, πολλοί θα κλείσουν. Νομίζω ότι η έρευνα της ΕΣΕΕ είναι πολύ επιεικής».