Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ομολογουμένως: Από ευγένεια για τη χώρα μας και τις προσπάθειες της δεν ξεχείλιζε το έγγραφο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, που «αποκάλυψε» το Spiegel - το αποκάλυψε εντός εισαγωγικών γιατί μάλλον συστημένο έφτασε το έγγραφο στο Αμβούργο με αποστολέα από τη Βιλελμ Επστάιν Στρασσε 14, στη Φρανκφούρτη.

Τέτοια απαξιωτικά κείμενα, η Αθήνα πρέπει πια να τα έχει συνηθίσει. Νέο άλλωστε δεν είναι σε καμιά περίπτωση, ότι το πρόγραμμα θα εμφανίσει ένα χρηματοδοτικό κενό το 2014. Νέο δεν είναι να χαρακτηρίζονται οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος εξαιρετικά μεγάλοι και νέο δεν είναι επίσης να χαρακτηρίζουν ξένοι μανδαρίνοι, όπως αυτοί της Bundesbank την απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων «ελάχιστα ικανοποιητική».

Το ότι στο ελληνικό πρόγραμμα θα εμφανιστεί ένα ταμειακό κενό (η ελληνική πλευρά το υπολογίζει σε 11 δισ., το ΔΝΤ σε 14 δισ.) το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είναι γνωστό σε όλους όσους εμπλέκονται, από το ΔΝΤ ως την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Το ότι η Bundesbank επιλέγει να ανοίξει το θέμα με τον πιο χοντροκομμένο τρόπο και μάλιστα μέσα στην προεκλογική περίοδο μπορεί να ενοχλεί την κυρία Μέρκελ, όχι όμως και την ελληνική κυβέρνηση η οποία άλλωστε απέφυγε οποιοδήποτε σχολιασμό.

Η λογική άλλωστε της Αθήνας είναι ότι το θέμα πρέπει να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν, είτε με ένα τρίτο, μικρό δάνειο είτε με βοήθεια (την οποία οι Εταίροι ουδέποτε θα παραδεχτούν δημόσια) ώστε να βγει η χώρα στις αγορές.

Το ότι η Bundesbank πιέζει, ώστε να συζητηθεί το θέμα μέσα στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία δεν βρίσκεται σε αντίθεση με τα ελληνικά συμφέροντα, όσο και αν αυτός δεν ήταν ο σκοπός της.    

Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ βέβαια δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι που άνοιξε αυτή η συζήτηση, εξ’ ου και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να την υποβαθμίσει:

«Δεν υπάρχει λόγος αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κοτχάουζ. Το θέμα είναι βέβαια αν θα μπορέσουν να το αποφύγουν καθώς το έγγραφο ήταν μάνα εξ ουρανού για την αντιπολίτευση αλλά και για την δεξιά της γερμανικής δεξιάς που βλέπει με ανησυχία την επαύριο των γερμανικών εκλογών και επιδιώκει, να υποχρεώσει τη Μέρκελ σε δέσμευση, να βάλει φρένο στις απαιτήσεις για χαλάρωση των προγραμμάτων λιτότητας.

Αυτό πάντως η Μέρκελ δεν είναι σε θέση να το κάνει, θα προσπαθήσει να το αφήσει φλου, αν μεγιστοποιηθεί η πίεση όμως το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Αυτό περιμένει και η ελληνική κυβέρνηση...