Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

Νυχθημερόν έχει βάλει ο τούρκος πρωθυπουργός να δουλεύουν τα συνεργεία που του κατασκευάζουν τον δικό του «Λευκό Οίκο».

Οι τουρκικές εφημερίδες, όσο τους επιτρέπεται βέβαια, ειρωνεύονται τον Ταγίπ Ερντογάν για τη μεγαλομανία του.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Sözcü με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα και τίτλο «για το παλάτι του Ερντογάν αναφέρει πως στην περιοχή που έχει αποφασιστεί να γίνει η κατασκευή αυτή κόβουν δέντρα  από αργά το βράδυ μέχρι το ξημέρωμα.

Και αυτό γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις του κόσμου, μήπως δημιουργηθούν παρόμοια επεισόδια με την αποψίλωση του πάρκου Γκεζί και έρθουν αντιμέτωποι με τον αγανακτισμένο κόσμο.

Σύμφωνα με καταγγελίες ο τουρκικός «Λευκός Οίκος» χτίζεται σε δασική έκταση στο «αγρόκτημα του Κεμάλ Ατατούρκ».

Μια προστατευόμενη περιοχή όπου δεν τολμούσε να την αγγίξει κανείς καθώς ήταν χώρος όπου ξεκουράζονταν ο Κεμάλ Ατατούρκ.  

Μέχρι σήμερα ο χώρος αυτός ήταν γεμάτος από δέντρα και διάφορα φυτά.  Η τουρκική εφημερίδα Sözcü στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρει πως «για την κατασκευή των 10 κτιρίων που το κάθε ένα να αποτελείται από 8 ορόφους , κόβονται εκατοντάδες δέντρα μέσα στην περιοχή».

Παράλληλα κατασκευάζεται ειδικός δρόμος με 8 λωρίδες κυκλοφορίας μήκους 12 χιλιομέτρων για να συνδέεται το πρωθυπουργικό συγκρότημα με το κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας. 

Ειδικότερα και βάση των όσων έχουν διαρρεύσει, στο δεύτερο υπόγειο του «Λευκού Οίκου» του Ερντογάν θα εδρεύει Κέντρο Επιχειρήσεων  το οποίο  θα ενεργοποιείται σε περίπτωση κινδύνου ή κάποιας πολεμικής απειλής.

Αυτός ο χώρος θα προστατεύεται από τρομοκρατικές, χημικές και πυρηνικές επιθέσεις.  Παράλληλα όλο το κτίριο το οποίο θα κατοικεί και θα εργάζεται ο τούρκος πρωθυπουργός θα προστατεύεται από υποκλοπές, από κοριούς και από ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Η κατοικία του Ερντογάν μέσα στο πρωθυπουργικό συγκρότημα θα αποτελείται από τρεις ορόφους και θα έχει ίχνη από την αρχιτεκτονική των Σελτζούκων. Θα εγκατασταθούν τα τελειότερα μέσα ασφαλείας.

Το νέο «παλάτι» του Ερντογάν, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2014 και θα κοστίσει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια.

Το σημερινό πρωθυπουργικό κτίριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από δεκάδες πρωθυπουργούς, θα μετατραπεί σε μουσείο.