Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Η θερινή ραστώνη αλλά και η ανακούφιση και αυτοπεποίθηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, κρύβει εν μέρει την αγωνία της κυβέρνησης και της ΝΔ για όσα πρόκειται να επακολουθήσουν αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου των ολιγοήμερων διακοπών, λόγω Δεκαπενταύγουστου. 

Ο «φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του φθινοπώρου, όταν τα ποικίλα μέτωπα που άνοιξαν τους τρεις τελευταίους μήνες θα συμπτυχθούν και θα διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό πολιτικό ­ αλλά και εσωκομματικό ­ τοπίο εντός του οποίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί να επιβεβαιώσει τη φήμη του πολιτικού ηγέτη που «δεν κάνει πίσω» αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. 

Η επικείμενη έλευση της τρόικας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαλάρωση και ως εκ τούτου οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί πρέπει να τεθούν ταχύτατα σε εφαρμογή και να αποδώσουν προτού έλθει η στιγμή της αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των πιστωτών. 

Η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η ενδεχόμενη παράταση του χαρατσιού στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, κ.α., αλλά και επιπροσθέτως η αναμενόμενη μετωπική επίθεση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνθέτουν ένα «παζλ» απέναντι στο οποίο θα απαιτηθούν άμεσες και συνδυασμένες κινήσεις, ο σχεδιασμός των οποίων μένει ακόμη μετέωρος.

Τι περιέχουν οι βαλίτσες 

Αυτόν τον σχεδιασμό κάνει αυτή την περίοδο, στο ήρεμο περιβάλλον των διακοπών του, ο Πρωθυπουργός ώστε με την επιστροφή του να είναι πανέτοιμος και, ει δυνατόν, να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του. Ισως και το κόμμα του. Κανένας από τους κορυφαίους της ΝΔ δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι θα φέρει στις βαλίτσες του ο Αντ. Σαμαράς. 

Διαισθάνονται όμως ότι στην Πύλο θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας. Το βέβαιον είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει από καιρό να οδηγήσει τα πράγματα σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Θα το πετύχει; Αυτό θα φανεί από κατά πόσο θα αντέξει η ίδια η κυβέρνηση την κοινωνική πίεση. 

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ, μπορεί να γέμισε με αυτοπεποίθηση τον ίδιο τον  Πρωθυπουργό, αλλά αυτή δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα, ενώ ούτε τα καλά λόγια του Μπαράκ Ομπάμα εξαφανίζουν δια μαγείας τη λιτότητα. 

Αρχής γενομένης από την μεθεπόμενη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του από την Πύλο, ο  Αντ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνησή του και, κατά την κρίση του, θα εδραιώσουν την παρουσία της χώρας όχι μόνο εντός της ευζρωζώνης, αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. 

Για να γίνει αυτό πράξη, όμως πρέπει οι υπουργοί που έχουν στα χέρια τους τις καυτές πατάτες να τρέξουν πολύ γρήγορα και να εφαρμόσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Ήδη, παρά την πίεση που υπάρχει για άμεσα αποτελέσματα, καταγράφονται πολλές καθυστερήσεις που δεν δικαιολογούνται από την κρισιμότητα των στιγμών. 

Παράληλλα, υπάρχει προβληματισμός για το πολιτικό και κοινωνικό πεδίο που θα υπάρξει μετά τη θερινή ραστώνη. Όμως, συνεργάτης του Πρωθυπουργού που γνωρίζει καλά τις σκέψεις του δηλώνει κατηγορηματικά: «Ο Σαμαράς δεν αλλάζει πορεία στη μέση της καταιγίδας», υπονοώντας ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν διόλου τις αντιδράσεις και τις τριβές που επίκεινται αλλά αυτές δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη στρατηγική του.