Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Για ένα καυτό Σεπτέμβριο προετοιμάζεται η κυβέρνηση η οποία από Δευτέρα ξεκινά την εντατική της προετοιμασία για την ΔΕΘ και την έλευση της τρόικας στις 16 του μήνα.

Με την διαφορά πως  το Μέγαρο Μαξίμου ξανασηκώνει τα μανίκια έχοντας να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον μεγάλο στόχο της εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας που κλονίζουν την εναπομείνασα εμπιστοσύνη των πολιτών.

Απρόβλέπτα «ατυχήματα» όπως το μπλακ άουτ στην Σαντορίνη αλά και ο θάνατος του 19χρονου για ένα απλήρωτο εισιτήριο έστειλαν στην κυβέρνηση ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: Ότι η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της και ότι αρκεί ένα και μόνο παραστράτημα στην οικονομία για να ξεσηκωθούν τμήματα κοινωνικών ομάδων που ακόμη δεν έχουν αφυπνισθεί...

Ως γνωστόν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες στους υπουργούς να τελειώσουν με τις όποιες εκκρεμότητές τους εντός του Αυγούστου ώστε όταν η τρόικα μάς περάσει από το επόμενο κόσκινο να μην βρει αυτήν την φορά πατήματα για να αξιώνει κι άλλα μέτρα.

Όμως ο κ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη κι αν οι επιδόσεις του κυβερνητικού μηχανισμού βελτιωθούν με δυσκολία θα μπορέσει να συγκρατήσει εξαγριωμένους βουλευτές της συμπολίτευσης που ήδη έχουν στείλει τελεσίγραφα πως δεν ψηφίζουν άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Το θέμα θα τεθεί μάλιστα στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος οι οποίοι διαπιστώνουν με ανησυχία πως οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες δεν έχουν πλέον καμία διάθεση υπακοής για ρυθμίσεις που αφορούν την στέγη...

Η κυβέρνηση μπορεί να έσπασε -σχετικά ανώδυνα- το ταμπού των απολύσεων στο δημόσιο τομέα όμως γνωρίζει ότι για θέματα που αφορούν τα σπίτια και δη την πρώτη κατοικία ενδεχομένως να υπάρχει εξέγερση και των βουλευτών και της κοινωνίας.

Προς το παρόν πάντως το Μαξίμου δεν έχει αντιδράσει στην δειλή πρόταση στελεχών του ΠΑΣΟΚ να κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει την παράταση του παγώματος των πλειστηριασμών και το 2014.

Κι αυτό γιατί θεωρεί δεδομένο πως ακόμη κι αν το ίδιο δεν κάνει την παραμικρή κίνηση το θέμα θα τεθεί μετ' επιτάσεως από τους τροικανούς στα μέσα Σεπτέμβρη.