Δεν σεβάστηκαν ούτε ιερό ούτε όσιο, Αλβανοί εθνικιστές που εξαπέλυσαν επίθεση κατά κληρικών και πιστών της Πρεμετής σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία που έγινε από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.
 
«Απ' το πρωί σήμερα, Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013, και ενώ όλη η Ορθόδοξη Κοινότητα συνεχίζει να βιώνει την Κοίμηση  της Θεοτόκου [...] ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής), με πρόσχημα ότι δήθεν εκτελούν κάποια δικαστική υπόθεση, άσκησαν ποικιλόμορφη βία εις βάρος των κληρικών και πιστών της Πρεμετής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε και υπογραμμίζεται ότι: «με τρόπο βίαιο κτυπήθηκαν οι ιερείς της πόλεως αυτής, παρεμποδίστηκαν με βίαιο τρόπο οι πιστοί να εισέλθουν στο Ναό τους και να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Επίσης  αρπάχτηκαν ιερά σκεύη  με το  πρόσχημα της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο έχουν παραγραφεί(!)».

Οι κληρικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν  τον ναό της ενορίας τους και απαιτούν να εφαρμοστεί ο νόμος ώστε να τιμωρηθούν «οι σκοτεινές δυνάμεις» που κινούνται εκτός ελέγχου και να δοθεί απάντηση σε αυτούς που διέπραξαν τα βίαια επεισόδια.

Τέλος θυμίζουν: «Με ειδικό νόμο η Πολιτεία (της Αλβανία) έχει κατοχυρώσει συμφωνία μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου και της Ορθόδοξου Αυτοκέφαλης  Εκκλησίας της Αλβανίας, με την οποία διασφαλίζεται η ελευθερία πρόσβασης στους ιερούς χώρους και στις λατρευτικές τελετές».

Γ.Κοκ.