current views are: 1

17 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση08:02

Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το σπίτι – μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ (φωτό)

Εγκαινιάστηκε τελικά χτες η ανακαινισμένη πλέον,οικία των παιδικών χρόνων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο. 

Δημοσίευση 08:02’
αρθρο-newpost

Εγκαινιάστηκε τελικά χτες η ανακαινισμένη πλέον,οικία των παιδικών χρόνων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο. 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
 
Εγκαινιάστηκε τελικά χτες η ανακαινισμένη πλέον,οικία των παιδικών χρόνων του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς μπορεί για τους Νεότουρκους ο Κεμάλ Ατατούρκ να ήταν ηγέτης , για τους Έλληνες όμως;

Πάντως την ώρα πάντως που κόβονταν η κορδέλα των εγκαινίων  επτά Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ,από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα με βλήματα αέρος –αέρος, παραβίαζαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας  στο Βόρειο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, μη αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παράλληλα στην περιοχή του Αιγαίου πετούσε και ένα Τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου –ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Ωστόσο ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, από το 1999 και μετά, συνεχώς βελτιώνονται.

Προσπερνώντας έντεχνα την κρίση των Ιμίων ξέχασε και τη δολοφονία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στα νερά του Αιγαίου το Μάιο του 2006 από την Πολεμική Αεροπορία της χώρας του…

Ο Τσελίκ ωστόσο δήλωσε: «Εμείς βλέπουμε τις δύο χώρες ως φίλες χώρες. Επίσης, βλέπουμε και τις μειονότητες που υπάρχουν στις δύο χώρες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών». Τέλος  εξέφρασε την επιθυμία του για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και βελτίωση των υποδομών ώστε να διευκολυνθεί και η αύξηση των ανταλλαγών, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ανακαινισμένο μουσείο θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επισκέπτες. «Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική πόλη. Και οι σημαντικές πόλεις αφήνουν τα σημάδια τους στους μεγάλους ηγέτες, στις μεγάλες προσωπικότητες».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος δήλωσε: «Εμείς, οι Έλληνες σεβόμαστε τη φιλία και τη συνεργασία των βαλκανικών λαών. Τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν».

Στην οικία – μουσείο,  φιλοξενούνται φωτογραφικά ντοκουμέντα, εικόνες, δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και το  άγαλμά του, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μουράτ Ντασκίν.

Στο ισόγειο υπάρχει και βιβλιοθήκη, πορτρέτα του Ατατούρκ και μηχανή προβολής για ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο και τη ζωή του (δεν γνωρίζουμε αν στα ντοκιμαντέρ ατά περιέχονται και οι σφαγές των Ελλήνων στη Σμύρνη…).

Στον πρώτο όροφο υπάρχουν αντικείμενα που αναφέρονται στη ζωή του στη Θεσσαλονίκη κατά την παιδική ηλικία του.

Στον τελευταίο όροφο φιλοξενούνται κειμήλια που παραπέμπουν στη στρατιωτική και πολιτική του δράση, μέχρι και τον θάνατο του, στις 10 Νοεμβρίου 1938.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας μετά από την επισκευή στο ¨Σαλονικώτικο σπίτι Ατατούρκ¨, δημοσίευσε σχετικές φωτογραφίες.


σχετικα αρθρα