Να κλείσουν τη συζήτηση περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους επιχειρούν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, σε σημερινές συνεντεύξεις τους.

«Δεν βλέπω "κούρεμα" χρέους για την Ελλάδα», δηλώνει η Αγκελα Μέρκελ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» του Σαββάτου, ενώ ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην «Badische Νeueste Nachrichten», αποκλείει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν θα υπάρξει». Εκτιμά επίσης ότι «η οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο».

Η καγκελάριος δηλώνει από την πλευρά της έκπληκτη για το «πόσο απερίσκεπτα» διεξάγεται η σχετική συζήτηση, ενώ προειδοποιεί ότι «ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να προκαλέσει ανασφάλεια σε άλλα μέρη της Ευρώπης».

Αναφέρεται επίσης στη συμφωνία για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης της Ελλάδας στο τέλος του 2014 ή στην αρχή του 2015 και σημειώνει: «Θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα αντί να κάνουμε ήδη τώρα πάλι καθημερινά εικασίες. Εγώ πάντως δεν συμμετέχω σε αυτό».

Η κυρία Μέρκελ δηλώνει πάντως δικαιωμένη από την πολιτική που ακολούθησε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης:

«Βλέπουμε σήμερα πόσο σωστή ήταν και είναι η προσέγγισή μας, σε ό,τι αφορά την ευθύνη του καθενός και την αλληλεγγύη. Οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα», δηλώνει και τονίζει ότι μέρος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αποτελεί και η προσπάθεια του ίδιου, του καθενός ο οποίος δέχεται βοήθεια. «Απλώς να διαθέτεις χρήματα χωρίς να υπάρχει η προθυμία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το θεωρώ λάθος από την αρχή της κρίσης. Για αυτό είμαι ευτυχής που καταφέραμε να επιβάλουμε έναν άλλο δρόμο. Έτσι, έπρεπε η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, για μένα ήταν πάντα σημαντικό ότι τις συμφωνίες τις κλείνει η τρόικα- και αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα αποδεκτό. Και αποδείχθηκε σωστό».