Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τον κάβο του Σεπτεμβρίου, τον πιο δύσκολο της παρούσης κυβερνητικής θητείας, θέλει να ξεπεράσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η τύχη τόσο της κυβέρνησης όσο και της χώρας εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα μέσα στον επόμενο μήνα.

Ενόψει της φθινοπωρινής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να υποδεχτεί τους εκπροσώπους των δανειστών μας στην Αθήνα, με τη φράση «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα».

Η φαρέτρα με τα επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά έχει ενισχυθεί από τα στοιχεία που δίνουν καθαρά οικονομικοί δείκτες, τα οποία επιτρέπουν την ύπαρξη αισιοδοξίας για επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, γεγονός που από μόνο του θα θέσει τη διαπραγμάτευση σε άλλη τροχιά.

Όπως σημειώνουν συχνά στις συζητήσεις τους κυβερνητικά στελέχη, το πρωτογενές πλεόνασμα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μειώσεις φορολογικών συντελεστών, που είναι ικανές να δώσουν ανάσες και ελπίδα για έξοδο από την κρίση στην ελληνική κοινωνία, ως αντιστάθμισμα του σκληρού προγράμματος απολύσεων από το Δημόσιο και των  βαριών φορολογικών βαρών που θα αντιμετωπίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά το Σεπτέμβριο.

Υπό το πρίσμα αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του κ. Σαμαρά για «διαρθρωτικό πλεόνασμα» και για «απελευθέρωσή μας», όταν κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του πριν από λίγες εβδομάδες, κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding ότι «ο καιρός της τρόικα τελείωσε».

Τότε ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο, υψηλότερο διαρθρωτικό πλεόνασμα. Που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να πιάσουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγάλους αν δεν έπρεπε να δανειζόμαστε συνεχώς. Επομένως, εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη ανάγκη “απελευθέρωσης” μας, να φτάσουμε δηλαδή σε αυτό το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος». Όλα αυτά σε πρακτικό επίπεδο μεταφράζονται σε προγραμματισμό για τέλος του μνημονίου το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, να του προετοιμάσουν λεπτομερώς τα σχετικά οικονομικά στοιχεία, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει ως ισχυρό χαρτί στη διαπραγματευτική διαδικασία με την τρόικα τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα στο τραπέζι έχουν συζητηθεί και διάφορα σενάρια για νέο κούρεμα του χρέους καθώς και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν αυτό να συμβεί με έμμεσο τρόπο, καθώς ένα καθολικό κούρεμα στον επίσημο τομέα είναι δύσκολο λόγω της διαδικασίας ψήφισης από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ωστόσο μπορεί να συζητηθεί ένα μονομερές κούρεμα του ποσοστού της Γερμανίας, ύψους 7 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτό θα μπορούσε να περάσει από τη γερμανική Βουλή και θα έδινε στους Γερμανούς το επιχείρημα ότι το ελληνικό πρόγραμμα πέτυχε.

Βεβαίως δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη και η συνδρομή της Ουάσιγκτον προς την κατεύθυνση της αλλαγής οικονομικής πολιτικής, η οποία μαζί με τα διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία μπορεί να βοηθήσει τους στόχους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τέλος στο ελληνικό μνημόνιο το 2014.

Έτσι τελευταία στις δηλώσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου έχει μπει και ο όρος «κυκλικά διορθωμένο πλεόνασμα» (cyclically adjusted surplus) το οποίο είναι ένα εργαλείο που μετρά την υπέρβαση των συνολικών εσόδων μιας κυβέρνησης επί των δαπανών της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταίρων μας, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, η χώρα μας το 2013 θα έχει κυκλικά διορθωμένο πλεόνασμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα είναι το υψηλότερο, μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης, γεγονός που ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις και το σχεδιασμό που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση.