Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Με τους χειρότερους οιωνούς επανέρχεται από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από μια εβδομαδιαία ανάπαυλα, καθώς η παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από την δικομματική κυβέρνηση. 

Παρά το γεγονός της παραίτησης που προέκυψε από την αποκάλυψη της εφημερίδας Πρώτο Θέμα ότι ο Στ. Σταυρίδης ταξίδεψε με το ιδιωτικό τζετ του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη, λίγες ώρες μετά την επικράτησή του στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση. 

Και αυτό διότι η κυβέρνηση είναι πλεόν ευάλωτη στην κριτική της αντιπολίτευσης περί στενής επαφής του Δ. Μελισσανίδη -που επικράτησε στον διαγωνισμό- με τον Στ. Σταυρίδη που είχε την πλήρη στήριξη και εύνοια του Μεγάρου Μαξίμου και στενότατου συνεργάτη του Πρωθυπουργού. 

Ο Πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί από εδώ και πέρα μια ιστορία εξαιρετικά επικίνδυνη, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να υποβαθμίσουν το θέμα και να εστιάσουν απλά στην παραίτηση. 

Από εκεί και πέρα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν κινδυνεύει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θέλοντας να καθησυχάσουν και την τρόικα, η οποία βέβαια είχε εδώ και μήνες ενστάσεις για τον τρόπο που κινούνταν ο Στ. Σταυρίδης. 

Για να απεγκλωβιστεί από αυτή τη δυσάρεστη υπόθεση και να στρέψει τα φώτα αλλού, καθώς το μείζον είναι η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη αύριο Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες θα είναι όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και θα εξεταστούν όλα τα ανοικτά θέματα και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της έλευσης της τρόικας σε περίπου δυο εβδομάδες. 

Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να μην υπάρξει καμία εμπλοκή στη διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα και δεν επιθυμεί να δοθεί η παραμικρή αφορμή στους εκπροσώπους των πιστωτών να δείξουν κίτρινες ή και κόκκινες κάρτες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. 

Παράλληλα είναι ανοικτό το μεγάλο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ενώ πληθαίνουν οι φωνές των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι θα γίνουν τέτοιες αλλαγές που δεν θα αφήνουν περιθώρια στους βουλευτές να καταψηφίσουν. 

Πάντως, η κυβέρνηση εισέρχεται σιγά-σιγά σε ένα δύσκολο φθινόπωρο, όπου όλα είναι ανοικτά. Θα δοκιμαστούν τόσο οι αντοχές της κοινωνίας που είναι στα πρόθυρα έκρηξης, όσο και των κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλοί βουλευτές είναι στα όριά τους.