current views are: 1

19 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση09:14

Oρθάνοιχτο παράθυρο σε μια μελλοντική συνεργασία Τσίπρα – Κουβέλη

Ο Γιάννης Μπαλάφας άφησε ένα ορθάνοιχτο παράθυρο σε μια μελλοντική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ λόγο πριν το Δεκαπεντάυγουστο. 

Δημοσίευση 09:14’
αρθρο-newpost

Ο Γιάννης Μπαλάφας άφησε ένα ορθάνοιχτο παράθυρο σε μια μελλοντική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ λόγο πριν το Δεκαπεντάυγουστο. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Ο Γιάννης Μπαλάφας άφησε ένα ορθάνοιχτο παράθυρο σε μια μελλοντική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι μόνο αυτός και δεν είναι μόνο οι πολιτικοί κληρονόμοι της «ανανεωτικής πτέρυγας» όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης που καλοβλέπουν μια μετεκλογική συνεργασία με το Φώτη Κουβέλη. Η ηγετική ομάδα και οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβουν ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι ευκταίο και πολύ θα ήθελαν μια μεταστροφή του Φώτη Κουβέλη. 

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Βίτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας, αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει να επανεξετάσει την «μνημονιακή της επιλογή» πριν από ένα χρόνο: «Η ΔΗΜΑΡ πριν από ένα χρόνο έκανε επιλογή υποστήριξης και συμμετοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση. Για εμάς αυτή η επιλογή την βαραίνει. Όσον αφορά την ίδια, δικό της θέμα και δικαίωμα είναι να την επανεξετάσει», είπε ο κ. Βίτσας. 

Αυτή η προσεκτική διατύπωση δεν έχει καμιά σχέση με την ενθουσιώδη απάντηση του κ. Μπαλάφα στο ίδιο ερώτημα, ότι στην στόχευση μιας αντιμνημονιακής πλειοψηφίας «εντάσσουμε και την σχέση μας -την ισότιμη σχέση μας- με τη ΔΗΜΑΡ» και έσπευσε να χρυσώσει το χάπι στους πρώην συντρόφους και δυνάμει εταίρους λέγοντας: «γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του συγκεκριμένου κόμματος, επισημαίνω την πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σε μεγάλο ρωσικό κανάλι: «Εμείς είμαστε φιλοευρωπαϊκό κόμμα». Ωστόσο αντανακλούν την εύλογη επιθυμία της ηγεσίας να κρατήσει την περίπτωση ΔΗΜΑΡ ενεργή, ίσως γιατί είναι το μόνο κόμμα, με το οποίο υπάρχει συμφωνία σε σημαντικά θέματα (π.χ. στην εξωτερική πολιτική και στα θέματα δικαιωμάτων) και η συνεργασία μάλλον δεν θα κρύβει εκπλήξεις. Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και στην Κουμουνδούρου δεν είναι αφελείς. Γνωρίζουν πως αν η μόνη εναλλακτική για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο, οι πολίτες θα είναι διστακτικοί γιατί θα θεωρούν αυτό το σχήμα πολύ ασταθές. 

Τόσο ο κ. Μπαλάφας πάντως, όσο και ο κ. Βίτσας αλλά και όλοι όσοι αφήνουν το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ ανοιχτό, συγκεντρώνουν την μήνι της αριστερής πτέρυγας, που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει ερμητικά την πόρτα στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Κουβέλη. Όχι τόσο, γιατί η αριστερή πτέρυγα θέλει μια «αριστερή κυβέρνηση» με το ΚΚΕ και την Ανταρσύα, αυτό καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται από τη στιγμή που το αποκλείει το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας που το επαναλαμβάνει διαρκώς δεν μιλάει άλλωστε στο βρόντο.

Στην πραγματικότητα, δεν θέλει καθόλου κυβέρνηση, πολιτικά, ο ρόλος της αντιπολίτευσης της αρκεί. Άλλωστε, είναι διάχυτος ο φόβος ανάμεσα στους πολιτικούς φίλους του κ. Λαφαζάνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς επώδυνους. Αυτούς τους συμβιβασμούς, η «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν θέλει να τους κάνει, και γι’ αυτό η ΔΗΜΑΡ, με την οποία ανοίγεται μια κυβερνητική προοπτική αποτελεί «κόκκινο» πανί…


σχετικα αρθρα