current views are: 3

19 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση13:20

Όλο το παρασκήνιο για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη

Στην πρόθεση των Αμερικανών να προχωρήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αναφέρεται ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα του newpost.

Δημοσίευση 13:20’
αρθρο-newpost

Στην πρόθεση των Αμερικανών να προχωρήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αναφέρεται ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα του newpost.

Στην πρόθεση των Αμερικανών να προχωρήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αναφέρεται ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα του newpost

Ο κ. Στυλιανίδης, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του newpost αλλά και τον ρόλο που ο ίδιος έπαιξε λέγοντας πως οι Αμερικάνοι τοποθετήθηκαν υπέρ του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και κατά του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, αφού θεωρούσαν ότι ο τελευταίος υπονόμευε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς θα δημιουργούσε μονομερείς εξαρτήσεις. 

Ωστόσο εκ του αποτελέσματος προφανώς με δάχτυλο των Αμερικανών ο αγωγός Μπουργκάς ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, διεκόπη και ακολούθησαν τα γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε. Είθισται η εξωτερική πολιτική να μην χαράσσεται σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις αλλά από άλλους δρόμους όπως όλοι γνωρίζουν σχετικά με τα συμφέροντα των χωρών και πόσο μάλλον μιας υπερδύναμης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ.Στυλιανίδη:

«Τόσο ο Αμερικανός Πρέσβης του State Department, Steven Mann –που θεωρείται γκουρού των ενεργειακών θεμάτων- επί Προέδρου Bush, όσο και ο εντεταλμένος του Λευκού Οίκου, Matthew Bryza, τοποθετήθηκαν σαφώς και δημοσίως υπέρ του πετρελαιαγωγού Burgas – Αλεξανδρούπολη και κατά του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, θεωρώντας ότι ο δεύτερος υπονόμευε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι δημιουργούσε μονομερείς εξαρτήσεις.

Αυτά επιβεβαιώνονται τόσο από δημοσιεύματα της εποχής, όσο και από σχετικά αρχεία που δημοσίευσε το Wikileaks.

Είναι σκόπιμο όταν αναφερόμαστε σε ευαίσθητα Εθνικά Θέματα, να κάνουμε προηγουμένως υπεύθυνη έρευνα των πραγματικών γεγονότων. Η Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή ποτέ δεν άσκησε εξωτερική πολιτική για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».

Το παρασκήνιο για τα ενεργειακά και τον αγωγό

Όπως αποκάλυψε το newpost, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε αποφασίσει και ανακοινώσει στον κ. Πούτιν την πρόθεσή του να επισφραγιστεί η συμφωνία για τα ενεργειακά και τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη. Ο Πούτιν όμως έδειχνε διστακτικός αφού θεωρούσε μεγάλο ρίσκο μια τέτοια κίνηση εν αγνοία των Αμερικανών. 

Ο Ρώσος πρόεδρος όμως δεν είχε προφανώς γνώση για το ταξίδι του Ευριπίδη Στυλιανίδη στις ΗΠΑ- με εντολή Καραμανλή- προκειμένου να εξασφαλίσει την «άδεια» της Κυβέρνησης του Μπους. Αυτό όμως που δεν ήξερε τόσο ο Καραμανλής όσο και ο Πούτιν είναι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Στυλιανίδη για την επιτυχία της επίσκεψης του, οι Αμερικάνοι ήταν τελικά αντίθετοι με μια τέτοια συμφωνία.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα ενεργειακά ζητήματα στην Μεσόγειο ωστόσο παραμένει μέχρι σήμερα αμείωτο. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από την ατζέντα του προέδρου Ομπάμα κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια στον έλληνα πρωθυπουργό το ενδιαφέρον της χώρας του για τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στις συμμαχίες που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

 


σχετικα αρθρα