Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Πανέτοιμη για τη μάχη που θα δώσει το Σεπτέμβριο με την τρόικα, θέλει την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός, καθώς οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την αλλαγή πορείας του ελληνικού προγράμματος. 

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα, ο Αντώνης Σαμαράς, προεδρεύει σήμερα ευρείας διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου

Από τις 10:00 το πρωί, υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων που πρέπει να ολοκληρώσουν μνημονιακές υποχρεώσεις, με τους φακέλους ανά χείρας ενημρώνουν τον Αντώνη Σαμαρά σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτά που έχουν αναλάβει και θα λάβουν κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για την εκταμίευση της υποδόσης του Σεπτεμβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Από τα πιο δύσκολα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα το οικονομικό επιτελείο όταν καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας για την αξιολόγηση του Φθινοπώρου, είναι: 

* η ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 5.500 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500, καθώς 7.000 έχουν βρεθεί ήδη (οι 2.000 εκπαιδευτικοί των Τεχνικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί και οι 2.000 σχολικοί φύλακες), ενώ ακόμη 12.500 θα πρέπει να βρεθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. 

* η εξυγίανση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, που απασχολούν συνολικά 1.200 εργαζόμενους και θα τεθούν σε εκκαθάριση εν λειτουργία με τη βοήθεια συμβούλων αξιολόγησης. 

* το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων, με την υιοθέτηση νέου Κώδικα. 

* η αποπληρωμή όλων των χρεών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. 

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα συζητήσει με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που θα φτάσουν πρώτα στην Αθήνα και εν συνεχεία με τους επικεφαλής, οι οποίοι θα καθυστερήσουν λίγες ημέρες λόγω των γερμανικών εκλογών, τα εξής ζητήματα: 

* την αποδοτικότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, προκειμένου να τους πείσει ότι θα επιτευχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν να παραμείνει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και την επαναξιολόγηση για την απόδοση όλων των φορολογικών μέτρων. 

* την κατάρτιση από κοινού, του προϋπολογισμού του 2014 και του Μεσοπρόθεσμου της περιόδου 2014-2017, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι έλεγχοι στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. 

Ο πραγματικός «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης, όμως, έχει να κάνει με το θέμα της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Βουλευτές, τόσο από τη ΝΔ, όπως η Σοφία Βούλτεψη και ο Μιχάλης Ταμήλος, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μιχάλης Κασσής, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση. 

Μάλιστα κάποιοι αναφέρουν δημόσια ότι στην περίπτωση που κληθούν να επιλέξουν θα προτιμήσουν τις εκλογές. Ωστόσο η λογική πάνω στην οποία κινούνται οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου για το θέμα των πλειστηριασμών, είναι να αφορά αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.