«Ακόμη δεν ξέρουμε γιατί συνέβη το ατύχημα και το δεύτερο μπλακ άουτ» στη Σαντορίνη, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Mια ημέρα μετά από την επίσκεψή του στο νησί και τη συμμετοχή του σε σύσκεψη με στελέχη της ΔΕΗ, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων, ο κ. Μανιάτης μίλησε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζεται απολύτως ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η Σαντορίνη θα έχει και ως 90% εφεδρείες παραπάνω απ΄όσες χρειάζεται σε ώρες αιχμής. 

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει βγει το πόρισμα για τα αίτια του ατυχήματος, ενώ τόνισε ότι «η ΔΕΗ πρέπει με ένα τρόπο να αντισταθμίσει τη ζημιά που προκλήθηκε». 

Όπως είπε, μεταξύ των ιδεών που εκφράστηκαν στη σύσκεψη για αντιστάθμιση των ζημιών ήταν να χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ την υπογειοποίηση των δικτύων ή ενός μέρους των δικτύων ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης, να διαφημίσει η ΔΕΗ στους λογαριασμούς της το σαντορινιό κρασί ή να γίνει σπόνσορας για τα επόμενα χρόνια των διεθνών εκθέσεων που κάνει το νησί.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι το Σεπτέμβριο θα υπογραφούν και οι πρώτες συμβάσεις με ιδιώτες για τους υδρογονάνθρακες:

«Μέσα στον Σεπτέμβρη θα φέρουμε στη Βουλή για κύρωση τις δυο συμβάσεις τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις, που θα υπογράψουμε για το οικόπεδο του Πατραϊκού και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει τόσο ουσιαστική όσο και συμβολική σημασία επειδή «η Βουλή των Ελλήνων θα μάθει, θα διερευνήσει και θα επικυρώσει τις πρώτες συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με ιδιώτες αναδόχους για το πώς θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος».