Για πλήρη επιβεβαίωση κάνει λόγο ο γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος των όσων ανέφερε στην ερώτηση υπ' αριθμ. 12575 της 4-7-2013, που είχε καταθέσει για την κατάσταση που προδιαγράφεται στον ορίζοντα του ασφαλιστικού τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο η πρόσφατη έκθεση της ίδιας της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα επικαλείται το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. νικολόπουλος παραθέτει τα στοιχεία της έκθεσης μεταξύ των οποίων επισημαίνεται ότι  η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την ανασφάλιστη εργασία και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και ανατροφοδότηση της ύφεσης.

Για τις επικουρικές συντάξεις τονίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει έναν χρόνο νωρίτερα, από τον Ιούνιο του 2014 αντί τον Ιούνιο του 2015, τον νέο μηχανισμό για τον υπολογισμό τους, ο οποίος επιδιώκει να εξισορροπήσει το ύψος των εισφορών με το ύψος των παροχών, και ουσιαστικά αναμένεται να οδηγήσει σε νέες περικοπές.

Ο νέος αυτός μηχανισμός προβλέπει τον καθορισμό των επικουρικών συντάξεων με βάση έναν μαθηματικό τύπο που θα διασφαλίζει ότι η καταβολή τους δεν θα προκαλεί ελλείμματα στα ταμεία.

Δεδομένου όμως ότι ο αριθμός των συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ τα έσοδα από τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς θα μειώνονται, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην προκύψουν ελλείμματα. Συνεπώς, με τον νέο μαθηματικό τύπο θα μπορεί να γίνει αυτόματα μια σημαντική μείωση εξισορρόπησης, η οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει έως και το 25%.

Χαρακτηριστικά στο πόρισμα του Γραφείου Προϋπολογισμού αναφέρεται: «Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ.). Η περιοριστική δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική εντείνει αναμφίβολα την ύφεση και per se, δηλαδή χωρίς την αντεπίδραση άλλων παραγόντων που θα την εξουδετερώσουν, τείνει να τροφοδοτεί ένα σπιράλ προς τα κάτω».

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος προχωρεί ένα βήμα παρακάτω και πέρα από τον διαπιστωτικό λόγο, προτείνει στην ερώτηση που κατέθεσε, λύσεις χειροπιαστές και αποδοτικές που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στον ασφαλιστικό τομέα εν ριπή οφθαλμού.

«Καλούμε την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να αφήσουν το όποιο πολιτικό κόστος μπορεί να έχουν αν υιοθετήσουν μια πρόταση άλλου κόμματος και εν ονόματι της διάσωσης των συντάξεων και των κόπων γενεών Ελλήνων ασφαλισμένων να προχωρήσουν σε μερική ή ολική ενσωμάτωση των προτάσεων μας» καταλήγει.