Τριγμούς προκαλεί στο εσωτερικό της Γερμανίας λίγο πριν από τις εκλογές το ελληνικό χρέος, με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα νέου κουρέματος, ωστόσο να αφήνεται ανοικτό και νέο πακέτο στήριξης. Από την άλλη πλευρά η Αντιπολίτευση κατηγορεί την Καγκελάριο ότι κρύβει από τον γερμανικό λαό τις πραγματικές προθέσεις της για την Ελλάδα, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, θα επιβαρύνουν τον γερμανικό λαό. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης ότι «θα πρέπει να υπάρξει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», ωστόσο, επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα για την Αθήνα.

Ο Σόιμπλε έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι οι διεθνείς πιστωτές ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσουν την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα μετά τη λήξη του υφιστάμενου, στο τέλος του 2014, ωστόσο ποτέ δεν είχε περιγράψει το ζήτημα αυτό ως αναπόφευκτο, όπως φάνηκε να κάνει σήμερα, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters το οποίο μετάδωσε τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε.

Από την πλευρά η γερμνανίδα Καγκελάριος σε δηλώσεις της στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ruhr Nachrichten τόνισε ότι δεν «βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.

Όπως αναφέρει σχετικώς η ελληνική υπηρεσία της «Deutsche Welle», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γερμανίδα Καγκελάριος εξηγεί: «Όχι, δεν βλέπω ένα τέτοιο νέο κούρεμα για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα-βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα απ΄ ότι πριν από έναν χρόνο».

Υπενθυμίζει, δε, τα εξής: «Πάντα λέγαμε στην ευρωζώνη, ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα». Μιλώντας γενικότερα για την ευρωζώνη, η Άγγελα Μέρκελ επισημαίνει ότι η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά «αναμφισβήτητα υπάρχει πρόοδος, την οποία βλέπουν και οι επενδυτές ανά τον κόσμο».

 Κριτική Στάϊνμπρουκ: «Πείτε την αλήθεια»

 Κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου για την ευρωζώνη ασκεί, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάϊνμπρουκ. Μιλώντας στην κομματική εφημερίδα των σοσιαλδημοκρατών Vorwärts, ο Στάϊνμπρουκ κατηγορεί τη Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες τους κινδύνους που θα είχε ενδεχόμενο κούρεμα για την Ελλάδα. «Χρειάζεται η Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας; Θα επιτρέψει (η Μέρκελ) να στηριχθούν οι τράπεζες με χρήματα απευθείας από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο; Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί» τονίζει ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Φωνές κριτικής και από την υποψήφια των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ: «Η σκληρή πολιτική λιτότητας πνίγει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης στην Ελλάδα» λέει η πολιτικός των Πρασίνων στην εφημερίδα Kölner Stadt Anzeiger. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «αν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμείνει στην μονόπλευρη πολιτική της, τότε μάλλον θα γίνει κούρεμα το φθινόπωρο και ενώ θα συνεχίζεται η οικονομική κρίση».