Αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά το μίνι υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναγνώρισε πως το έργο των υπουργών είναι δύσκολο, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει όλα να είναι έτοιμα πριν να φτάσουν στη χώρα οι ευρωπαίοι ελεγκτές για να μην βρεθεί η κυβέρνηση προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Μάλιστα ο ίδιος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να είπε πως δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού και κάλεσε τους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο δημόσιος τομέας και συγκεκριμένα το ζήτημα της κινητικότητας. Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε το υπουργικό ότι έχει παραλάβει λίστες με τους προς αποχώρηση υπαλλήλους από όλα τα υπουργεία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών, αυτό αναφέρθηκε από κάποιους υπουργούς ωστόσο ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε την όποια συζήτησή του σήμερα, αφού όπως είπε, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν γίνεται να συζητηθεί μόλις σε μία ώρα. Μάλιστα όπως είπε θα κοιτάξει το εν λόγω θέμα ο ίδιος προσωπικά.

Επίσης, σε άλλη σύσκεψη παραπέμφθηκε και η συζήτηση του ζητήματος των Αμυντικών Βιομηχανιών. 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό τις εκκρεμότητες όλων των υπουργείων, ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις. «Ως προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν κανονικά, όπως έχουν συμφωνηθεί. Θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Σεπτεμβρίου».  

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός συντόνισε τις δράσεις όλων των Υπουργείων και θα είμαστε όλοι όπως πρέπει. Θα είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμά μας όπως πρέπει.»

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε ότι «η δουλειά που μας περιμένει είναι πολλή. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός.  Αφενός να δώσει όσο πιο πολλές αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Και αφετέρου να δημιουργεί προϋποθέσεις και να προχωρεί στα ζητήματα της ανάπτυξης. Αυτό ήταν και το πλαίσιο της συζήτησης που έγινε με τον Πρωθυπουργό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη  έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Μανιάτης, Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.