Σφόδρα ενοχλημένος εμφανίζεται ο κ. Παπανδρέου από τις επιδόσεις του- μέχρι πρότινος ευνοούμενου- κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

 

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο κ. Παπανδρέου είχε θέσει το πλαίσιο στο οποίο θα έπρεπε να κινηθεί ο «Τσάρος» της Οικονομίας όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι ελάχιστα από όσα είχε οριοθετήσει ο Πρωθυπουργός έγιναν. Συγκεκριμένα:

1. Η μεγάλη μάστιγα της γραφειοκρατίας δεν έχει καταπολεμηθεί αρκούντως με οδυνηρά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις.

2. Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα καλλιεργεί αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να καθιστά τις επενδύσεις ασύμφορες.

3. Η έλλειψη κανόνων, αλλά και αυτοί που έχουν διαχρονικά θεσμοθετηθεί δεν είναι σχεδιασμένοι να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο αλλά κατά κύριο λόγο υπηρετούν το γραφειοκρατικό σύστημα.

4. Το γεγονός ότι η τήρηση λογιστικών βιβλίων είναι η πλέον δαιδαλώδης σε όλη την Ευρώπη έχουμε τον υψηλότερο δείκτη φοροδιαφυγής. Και τέλος

5. Αλλά και το σύστημα των εισφορών φαίνεται να είναι ακόμα πολύ αδύνατο και σαθρό με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται τεραστίων διαστάσεων εισφοροδιαφυγή.

Τα πέντε αυτά κεντρικά ζητήματα είχε από την αρχή συμφωνηθεί ότι θα λυθούν προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτό όχι μόνο δεν επετεύχθη-όπως επισημαίνουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού- αλλά ως φαίνεται από τις εκθέσεις που έχει στα χέρια του ο κ. Παπανδρέου τα πράγματα έχουν μάλλον χειροτερέψει.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ανετέθει στον κ. Παμπούκη η δημιουργία επιτελείου σχετικά με τον επενδυτικό τομέα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση(fast track) δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Βλέποντας την αδυναμία επαναπροσδιορισμού του ρόλου που έχει αναλάβει το Οικονομικό Επιτελείο ο κ. Παπανδρέου έχει-μετά από έντονο προβληματισμό- αποφασίσει την εκ βάθρων αναδιάρθρωσή του.

Πληροφορίες που έγιναν γνωστές επισημαίνουν ότι τόσο ο κ. Λουκάς Παπαδήμος όσο και πρόσωπα με επιτυχημένη θητεία στην ελεύθερη αγορά όπως κορυφαίο στέλεχος της FORTH NET θα κληθούν να διαδραματίσουν πιο ουσιαστικό ρόλο. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου -όπως ήδη έγραψε το «newpost»- θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του Οικονομικού Επιτελείου αλλά και σε κινήσεις η οποίες κατά κύριο λόγο θα έχουν στόχο να του προσδώσουν κύρος και ισχύ στον κ. Παπανδρέου.