Σε έκτακτη σύνοδο με φόντο τις εξελίξεις στην Αίγυπτο προσέρχονται σήμερα, Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχει και  ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες

Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και αναμένεται να κινηθεί προς αναθεώρηση των σχέσεών της με το Κάιρο. Επί τάπητος τίθεται η αναστολή της οικονομικής βοήθειας, ενώ το Βερολίνο θεωρεί επίσης ως μέσο πίεσης τη διακοπή στις πωλήσεις όπλων. 

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην Αίγυπτο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ πραγματοποίησαν προπαρασκευαστική συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση και ενδεχόμενες ενέργειες της Ένωσης. 

Υπενθυμίζεται πως οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν ανακοινώσει την Κυριακή πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία στην Αίγυπτο, η ΕΕ μπορεί «να επανεξετάσει τις σχέσεις της» με τη χώρα.