Τη συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας άνοιξε χθες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Την ίδια ώρα φωτιά πήραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει το τρίτο πακέτο στήριξης.

Συγκεκριμένα, σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Άρενσμπουργκ ο κ. Σόιμπλε ανέφερε θα υπάρξει και άλλο πρόγραμμα στην Ελλάδα, ότι οι εταίροι θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, ώστε να μην πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια.

Σε άλλη ομιλία του λίγο αργότερα στο Ίτσεχόε επανέλαβε ότι «εάν η Ελλάδα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και κριθεί αναγκαίο να υπάρξει νέα βοήθεια, τότε θα εξετάσουμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Η νέα γερμανική κυβέρνηση, όπως είπε, θα ασχοληθεί με το θέμα και πάλι το 2014, και συγκεκριμένα στα μέσα της χρονιάς. «Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ή πρόσθετα μέτρα είναι πιθανά, όπως έχουμε ήδη πει», επανέλαβε ο κ. Σόιμπλε.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδας, η εφημερίδα SZ του Μονάχου κάνει λόγο για το εύρος και τον τρόπο χρηματοδότησης ενός νέου προγράμματος.  

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, προέβη σε μερική αναδίπλωση δηλώνοντας σήμερα ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου αρωγής στην Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να πω σήμερα τι ποσό, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να απαιτηθεί. Θα μπορούμε να το πούμε στα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TV Sat 1. «Δεν μπορώ να ορίσω, ή να επιβεβαιώσω ένα ποσό», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας. «Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι το πιθανώς αναγκαίο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον εν μέρει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Φαίνεται πως συζητείται το ενδεχόμενο να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας πρόσθετα κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αναφέρει το σημερινό φύλλο της εφημερίδας προσθέτοντας ότι με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θα απελευθερώνονταν εθνικά κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους. Δεδομένου, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι η Γερμανία και άλλες χώρες απορρίπτουν ένα νέο κούρεμα, μοναδικές επιλογές παραμένουν «αληθινά εμβάσματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των εταίρων».

Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο η SZ σημειώνει ότι το τρίτο πρόγραμμα θα έχει σαφώς μικρότερο εύρος από τα δύο πρώτα. «Και οι συνοδευόμενοι όροι για μεταρρυθμίσεις θα είναι λιγότερο αυστηροί, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των αναγκαίων αλλαγών», υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο «ομαλή» επιστροφή» της Ελλάδας στις χρηματαγορές.

Διευκρινιστική ανακοίνωση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε χθες και μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Σόιμπλε ότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα και πως ο υπουργός έχει επανειλλημένως εκτιμήσει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να λυθούν εν μια νυκτί. Και το Eurogroup είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας μετά το 2014, εφόσον ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Είναι γεγονός ότι ήδη τον Φεβρουάριο του 2012 ο Β. Σόιμπλε δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης πέραν του δεύτερου προγράμματος. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο δρόμος που έχει χαραχθεί θα στεφθεί με επιτυχία», είχε γράψει ο γερμανός υπουργός σε επιστολή του προς τους γερμανούς βουλευτές, προσθέτοντας ότι «πιθανότατα δεν είναι η τελευταία φορά που η γερμανική βουλή ασχολείται με το θέμα παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα». Έκτοτε ο κ. Σόιμπλε τόνισε επανειλλημένως ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη βοήθεια μετά το 2014.

Σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση

Στο μεταξύ δριμεία είναι η κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλεί μέσω σημερινής του συνέντευξης στην Kölner Stadtanzeiger την Άνγκελα Μέρκελ να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα: «Ο υπουργός της Β. Σόιμπλε εξέφρασε αυτά που ήθελε να κρύψει η καγκελάριος από τους πολίτες. Η κα. Μέρκελ θα πρέπει να πει επιτέλους την αλήθεια στους Γερμανούς, κι αυτό πριν από τις εκλογές». Ο ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού του κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε ότι λέει μόνον την μισή αλήθεια. «Εάν τώρα λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να πει πόσο θα κοστίσει. Οι αριθμοί θα πρέπει να παρουσιαστούν πριν από τις εκλογές», όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse.

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου αφήνει και η ΕΕ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων 'Ολι Ρεν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλά οι διεθνείς δανειστές της χώρας εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου.

Μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης το φθινόπωρο από την τρόικα των διεθνών δανειστών, «τότε θα επανεξετάσουμε πιθανούς τρόπους για τη συνέχιση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής» δήλωσε ο Ολι Ρεν σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, τα σημαντικότερο θέμα είναι η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, καθώς και η ικανότητά της να εξασφαλίσει δημοσιονομικό πλεόνασμα.