current views are: 2

22 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση03:49

Με άδειες βαλίτσες για… μασάζ στην Αθήνα ο Γεργκ Άσμουσεν

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ήδη αποτελέσματα που δείχνουν σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» είπε στην ελληνική πλευρά η «φωνή» της Άγκελα Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που οι εταίροι μας θέλουν σταθερούς συνομιλητές μπροστά στο «καυτό» φθινόπωρο που πλησιάζει για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. 

Δημοσίευση 03:49’
αρθρο-newpost

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ήδη αποτελέσματα που δείχνουν σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» είπε στην ελληνική πλευρά η «φωνή» της Άγκελα Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που οι εταίροι μας θέλουν σταθερούς συνομιλητές μπροστά στο «καυτό» φθινόπωρο που πλησιάζει για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ήδη αποτελέσματα που δείχνουν σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» είπε στην ελληνική πλευρά η «φωνή» της Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που οι εταίροι μας θέλουν σταθερούς συνομιλητές μπροστά στο «καυτό» φθινόπωρο που πλησιάζει για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. 

Ο Γερκ Άσμουσεν που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έκανε λόγο για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ενώ μετέθεσε τη συζήτηση για ένα νέο πακέτο βοήθειας για την άνοιξη του 2014. 

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά και για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν παρέπεμψε στην απόφαση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012, που προβλέπει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης μέτρα, περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους. 

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μόλις λίγες ώρες μετά την έμμεση επιβεβαίωση από τη Γερμανίδα Καγκελάριο της δημόσιας τοποθέτησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πρώτος μίλησε ανοικτά για την ανάγκη ενός τρίτου προγράμματος αρωγής προς τη χώρα μας, προκειμένου να βάλει τέλος, όπως είπε, στις αυξανόμενες πληροφορίες για ένα νέο «κούρεμα» υπέρ της Ελλάδας. 

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα γίνει τελικά την επόμενη άνοιξη με το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο η επίσκεψη Άσμουσεν στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν τις γερμανικές εκλογές, μόνο τυχαία δεν είναι. 

Ο Γερμανός οικονομολόγος είναι πρόσωπο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ισχυρού άντρα της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και στην περίπτωση που η κ. Μέρκελ βρεθεί σε συγκυβέρνηση με τους σοσιαλιστές, πιθανότητα να αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο του Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. 

Παράλληλα ο κ. Άσμουσεν έχει εκπροσωπήσει την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν για το ελληνικό πρόγραμμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει σχεδιάσει το χρηματοδοτικό σκέλος του μνημονίου και το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων, ενώ είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις της Ευρώπης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Γερκ Άσμουσεν αποδίδεται ο ρόλος του τεχνοκράτη που προσπαθεί να βρει κοινούς τόπους μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων, θωρείται ένα από τους ελάχιστους εναπομείναντες Ευρωπαϊστές και ήταν αυτός που φέρεται να είχε πείσει τη γερμανική κυβέρνηση για τη στήριξη της Ελλάδας. 

Στην ατζέντα του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ήταν και η πορεία υλοποίησης των μέτρων που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και στη συνάντηση με τον Γιώργο Προβόπουλο συζητήθηκε το μέλλον των ελληνικών τραπεζών ενόψει και των stress tests του Φθινοπώρου, ενώ εξετάστηκαν και τρόποι περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. 

Πριν αναχωρήσει από τη χώρα μας, ο κ. Άσμουσεν, σήμερα στις 10:30 το πρωί θα περάσει το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών για να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ χθες το βράδυ παραβρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, με καλεσμένους ισχυρά στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, όπως ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο Θεόδωρος Βενιάμης, ο Δημήτρης Μαντζούνης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.


σχετικα αρθρα