Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η φράση «νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους» είναι απαγορευμένη στην προεκλογική Γερμανία με τον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ να θέλει να αποφύγει οποιοδήποτε εκλογικό ατύχημα που θα κάνει τη Σιδηρά Κυρία του Βερολίνου να διακινδυνέψει μια νέα θητεία στην Καγκελαρία. 

Στην τελική ευθεία για τις γερμανικές εκλογές, ακριβώς ένα μήνα πριν, και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπασε το ταμπού για το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Ελλάδα». Με το χρηματοοικονομικό κενό της χώρας μας να μην «κουκουλώνεται» εύκολα και τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, αντίπαλοι της Μέρκελ να το επαναφέρουν διαρκώς στο προσκήνιο, ζητώντας ευθέως από την Άνγκελα Μέρκελ να πει την «αλήθεια για την Ελλάδα» οδήγησαν το Βερολίνο σε αλλαγή στρατηγικής

Την αρχή έκανε ο Σόιμπλε ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης προς τη χώρα κι ενώ μέχρι τώρα είχε κουραστεί να διαψεύδει το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους, γεγονός που φοβίζει τους Γερμανούς πολίτες που πιστεύουν πως θα επωμιστούν εκ νέου τα αμαρτήματα του ευρωπαϊκού Νότου. 

Η διαγραφή του χρέους και η επιμονή της Γερμανίας στην άρνησή του έχει προκαλέσει άλλωστε και την κρίση στους κόλπους της τρόικας με το ΔΝΤ να εκφράζει διαρκώς επιφυλάξεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και εμμέσως ακόμη και να απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης εκ μέρους του.

Στη Γερμανία υπήρχε επιτακτική ανάγκη για ένα επικοινωνιακό plan B και αυτό έβαλε σε εφαρμογή ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε όταν την Τρίτη είπε σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Άρενσμπουργκ ότι θα υπάρξει και άλλο πρόγραμμα στην Ελλάδα ενώ λίγο αργότερα σε άλλη ομιλία επαναλάμβανε πως «εάν η Ελλάδα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και κριθεί αναγκαίο να υπάρξει νέα βοήθεια, τότε θα εξετάσουμε τη λήψη πρόσθετων μέτρων». 

Το τρίτο πακέτο στήριξης όπως το ονομάζουν οι Ευρωπαίοι που ερμηνεύεται ως τρίτο Μνημόνιο στα ελληνικά επιβεβαίωσε και η ίδια η Μέρκελ χθες όταν είπε πως «δεν ξέρει το ακριβές ποσό» ενώ και η διευκρινιστική δήλωση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών αλλά και η τοποθέτηση του Όλι Ρέν ήρθαν να ενισχύσουν αυτή τη νέα προοπτική. 

Την ίδια ώρα η παραδοχή Σόιμπλε προκάλεσε νέα σφοδρή επίθεση από τη γερμανική αντιπολίτευση η οποία  σχολίαζε: «εάν τώρα λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να πει πόσο θα κοστίσει. Οι αριθμοί θα πρέπει να παρουσιαστούν πριν από τις εκλογές». 

Τα μόνα ασφαλή συμπεράσματα που μπορεί κανείς να εξάγει πάντως από την προεκλογική αντιπαράθεση στη Γερμανία με φόντο την Ελλάδα είναι πως το χρηματοδοτικό κενό υπάρχει, θα καλυφθεί με νέα μέτρα είτε με τη μορφή της διαγραφής του χρέους είτε με αυτή του νέου πακέτου διάσωσης και τις αποφάσεις θα τις πάρει ο γερμανικός λαός στις 22 Σεπτεμβρίου.