Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Η ψυχολογία είναι καλή, το ηθικό ανεβασμένο και τα χαμόγελα επέστρεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι τόσο ευχαριστημένοι οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος; Οι δυο τους εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι από την προσπάθεια της κυβέρνησης. 

Μπορεί στα στρατηγεία τους να φθάνουν πολλά μηνύματα προβληματισμού και ανησυχίας για τα όσα βιώνει η ελληνική κοινωνία, αλλά μέχρι στιγμής, μόνο νεύματα κατανόησης εισπράττουν όσοι μιλάνε στον Πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών. 

Όμως, η ψυχολογική τους κατάσταση, το ανεβασμένο ηθικό και τα χαμόγελα δεν συνάδουν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία. Ενδεικτική είναι η υπόθεση με τους πλειστηριασμούς που άνοιξε, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι αντιδράσεις, οι επιπτώσεις. 

Παρά την διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα το εξετάσει ο ίδιος το θέμα σε βάθος, η ζημιά έγινε και για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση βρέθηκε στη γωνιά απολογούμενη. Ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, που συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους και να εξετάσουν κυρίως το θέμα του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, βλέπουν ότι ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους μετά τη θερινή ανάπαυλα, αλλά βρέθηκαν μπροστά στα ίδια προβλήματα και αντιλαμβάνονται ότι τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν από το πεδίο της οικονομίας (σ.σ. προχθές ανακοινώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο 7μηνο του 2013), δεν επαρκούν για να ανατραπούν οι δυσμενείς συσχετισμοί που καταγράφονται σε κοινωνικό πεδίο. 

Παραδοσιακά η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ οδηγεί σε ανάκαμψη το κυβερνών κόμμα, αν και φέτος δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Αυτή τη φορά όμως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με συγκεκριμένα προβλήματα και πρέπει να βρει συγκεκριμένες λύσεις, ενώ υπάρχουν ανοικτά πολλά μέτωπα, λόγω των αποφάσεών της για την κινητικότητα. Τα σχολεία ενδέχεται να μην ανοίξουν, λόγω της στάσης της ΟΛΜΕ, τα νοσοκομεία θα υπολειτουργούν και οι δήμοι απειλούν με λουκέτα.

«Εχουμε να περάσουμε πολλά παλούκια» λέει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κομματικός παράγων. Η οικονομική στενότητα δοκιμάζει τις σχέσεις της δικομματικής κυβέρνησης όχι μόνο με ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού αλλά και με επί μέρους κοινωνικές ομάδες που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο υποτυπώδης πολιτικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου εξουδετερώνεται και υπουργοί και κομματικά στελέχη με σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τον Πρωθυπουργό, δεν κρύβουν την απόγνωσή τους καθώς διαπιστώνουν ότι τα περιθώρια στενεύουν και οι επιλογές για έξοδο από την κρίση περιορίζονται, ενώ αντιθέτως αυξάνονται τα κέντρα εσωκομματικής επιρροής. 

Πολλοί λένε ότι όσες απόπειρες έγιναν τους τελευταίους μήνες να ανακτήσει η κυβερνητική παράταξη την πρωτοβουλία των κινήσεων έπεσαν στο κενό. Η κυβερνητική αντεπίθεση έμεινε στη μέση, το περίφημο «κέντρο επικοινωνίας και πολιτικού σχεδιασμού» που θα έβαζε σε τάξη τις κυβερνητικές προτεραιότητες αγνοείται, όπως και άλλα πολλά που έχουν βαλτώσει την κυβέρνηση. 

Σε αυτές τις συνθήκες τείνουν να διαμορφωθούν νέοι άξονες, αδιανόητοι ως πριν από λίγο καιρό, και δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι ορισμένα πρόσωπα - «κλειδιά» στη ΝΔ αναζητούν διακριτικά τη συγκολλητική ουσία ανάμεσα σε διαφορετικές τάσεις, πρόσωπα και… συνιστώσες.