Στο σημείο μηδέν φαίνεται πως βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις μετά και τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο Ρώσος Πρόεδρος έριξε τα βέλη του στον μέχρι πρότινος επανομαζόμενο και  «άνθρωπο» του Ιβάν Σαββίδη εκφράζοντας την απορία για τις επενδύσεις που κάνει στην Ελλάδα ωστόσο πιθανός πραγματικός αποδέκτης να ήταν η ελληνική πολιτική ηγεσία. 

Μετά το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν μπει στον «αυτόματο» ενώ η δημοσιοποίηση επιστολής εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά προς τον Πούτιν στην οποία του ζητούσε μειωμένες τιμές στο φυσικό αέριο φαίνεται να έχει ενοχλήσει το Κρεμλίνο. 

Επίσημη αντίδραση στην επιστολή δεν δόθηκε ποτέ ενώ όπως είχε γράψει  λίγες μέρες αργότερα η Εφημερίδα των Συντακτών επικαλούμενη ανώτατες πηγές στη Μόσχα,  «ο πρόεδρος Πούτιν δεν επικοινωνεί με τους ηγέτες ξένων χωρών μέσω του Τύπου και απαντά επιμελώς στις επιστολές που του απευθύνονται».

Την ενόχλησή της πάντως εξέφρασε η Αθήνα για τις... παραινέσεις Πούτιν. Ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση ανέφερε κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι, αυτό έλειπε να θεωρούμε μειονέκτημα, ότι η Ελλάδα, μετά από τόσες θυσίες του λαού της έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ρώσου προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε σε δηλώσεις του ραδιοσταθμό Βήμα FM πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για επενδύσεις. «Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι επενδύσεις δεν ποδηγετούνται», παρατήρησε ο κ. Κεδίκογλου.

Οι ενστάσεις Πούτιν για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο  Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του  για την επιλογή του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη να επενδύει στην "προβληματική Ελλάδα" και όχι στο ρωσικό Νότο.

Ειδικότερα, σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ, απ' όπου κατάγεται και αναπτύσσει μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στους Ρώσους επιχειρηματίες που προτιμούν να επενδύσουν στην "προβληματική" Ελλάδα, αντί στη Ρωσία,

Οπως ανέφερε «αν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του αντί για την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;», τόνισε ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αυτής του ρωσικού Νότου.

«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματοδοτικά προβλήματα υπάρχουν εκεί.

Ο κ. Πούτιν, επεσήμανε ότι μόνο μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ένστασή του για την επιλογή Ρώσων επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα αντί στη χώρα τους.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε: «Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε: «Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα».