Μπροστά σε ένα απρόσμενο πρόβλημα βρέθηκε ξαφνικά η Ουάσιγκτον. Μπορεί να έχουν εκατοντάδες τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τα οποία φέρουν όπλα ικανά να πλήξουν οποιοδήποτε στόχο ωστόσο δεν έχουν πιλότους να τα κυβερνήσουν. Και αυτό γιατί όπως λένε οι υπάρχοντες χειριστές αντιμετωπίζουν προβλήματα συνείδησης. 

Να σημειωθεί ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου των Η.Π.Α κατά της τρομοκρατίας (Αφγανιστάν, Ιράκ και αλλού) . 

Ενδεικτική είναι η συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο NBC News του 27χρονου χειριστή μη επανδρωμένου αεροσκάφους Μπρέντον Μράιαντ, ο οποίος υπηρετεί σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Μιλώντας για τις τραυματικές εμπειρίες του είπε: «Είδα πως του έκοψε το δεξί πόδι και αιμορραγούσε το πυροβόλο του UAV που χειριζόμουν. Το αίμα ήταν καυτό. Όταν πέθανε και έμεινε ακίνητος, τα χρώματα πάνω στη θερμική κάμερα έγιναν διαφορετικά. Το ίδιο γκρίζα όπως κι η γη». 

Το 2011 ο Μπράιαν ολοκλήρωσε τη θητεία του. Σύμφωνα με τον ίδιο έχασε την αντίληψη της αξίας της ζωής και τώρα υποφέρει από το μετατραυματικό σύνδρομο. Λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ο προϊστάμενος του τού έδωσε κατάσταση με τους 1626 τρομοκράτες που σκότωσε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Θα ήταν καλύτερα να μην είχε δει ποτέ στη ζωή μου αυτό το χαρτί», - λέει ο Μπράιαν.

TAGS