Η διαχείριση και επίλυση τρεχόντων πολιτικών ζητημάτων και η ολοκλήρωση της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό, η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη ΔΕΘ, και το διήμερο πολιτικό-επιστημονικό συνέδριο του κόμματος για την 3η Σεπτέμβρη, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του Κινήματος για το προσεχές χρονικό διάστημα. Κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία των εθνικών στόχων είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετίας στη βάση συγκεκριμένων στόχων.
 
Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, βρίσκονται σε διαρκή επαφή, έχοντας συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα δύο φορές, κατά τις οποίες συζήτησαν όλα τα κρίσιμα θέματα.
 
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ασκεί δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καταλογίζοντάς του «θράσος που περισσεύει». Αναφέρουν ειδικότερα ότι στην Βουλή δεν ψήφισαν τη διάταξη για την αναστολή των πλειστηριασμών, ότι «χθες προέβλεπαν καταστροφολογώντας «χιλιάδες πλειστηριασμούς»» και πως «σήμερα τα γυρίζουν και αντί να σιωπήσουν εμφανίζονται ξαφνικά ως «εγγυητές»». «Φανταζόμαστε ότι και οι ίδιοι ζαλίζονται από τις απότομες στροφές τους», σχολιάζουν στο ΠΑΣΟΚ.
 
Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας
 
Όσον αφορά στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης «με βάση την οποία θα δουλέψει για όλο το επόμενο διάστημα μέχρι την εξάντληση της τετραετίας», η Χαρ. Τρικούπη αναφέρει ότι προχωρά η συνεννόηση μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, για την ολοκλήρωσή της. Υπογραμμίζει δε ότι «η πολιτική και η κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου στην βάση συγκεκριμένων στόχων, είναι η κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία των εθνικών μας στόχων και την διασφάλιση του μέλλοντος για τους Έλληνες πολίτες».
 
«Το νέο προγραμματικό πλαίσιο θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση και την σταθερή πορεία της στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη, να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», τονίζουν στο ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνουν ότι «θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων, και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο».
Γύρω από αυτούς τους άξονες θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κινήματος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και τις πολιτικές για την Κοινωνική Συνοχή, σε συνάντηση που θα έχει με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, κατά την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 8 Σεπτεμβρίου.
 
Το διήμερο συνέδριο για την 3η Σεπτέμβρη
 
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται η προετοιμασία του πολιτικού και επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ στις 3-4 Σεπτεμβρίου και στο οποίο θα γίνει αποτίμηση της πορείας του Κινήματος σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά κυρίως «θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες και πολιτικές της Δημοκρατικής Παράταξης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν κληθεί να μιλήσουν επιστήμονες, πολιτικά στελέχη από όλη την διαδρομή του Κινήματος, ενώ το συνέδριο θα κλείσει με τις πολιτικές ομιλίες του κ. Βενιζέλου αλλά και των πρώην προέδρων του κόμματος, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. Θα χαιρετήσουν επίσης ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Την ερχόμενη Πέμπτη, ο κ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα και τους στόχους του συνεδρίου.
 
Τα θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας στο επίκεντρο
 
Για το θέμα της κινητικότητας, με αφορμή και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα, όπου θα εξετασθεί η πορεία της πρώτης φάσης του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό, θα υπάρξει συνεδρίαση του αρμόδιου ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, παρουσία της αρμόδιας υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου.
 
Παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Παιδείας ενόψει του Σ/Ν για το Γενικό και Τεχνικό Λύκειο και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για την οποία σημειώνουν ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις για την ομαλή εκκίνηση της και ότι ιδιαίτερα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετατάξεων από την Β' βάθμια στην Α' βάθμια εκπαίδευση και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «και η ΟΛΜΕ πρέπει παράλληλα με τις διεκδικήσεις της να λάβει υπόψη την ανάγκη της ελληνικής οικογένειας και των παιδιών μας, για ουσιαστική λειτουργία της Δημόσιας Εκπαίδευσης».
 
Σχετικά με το νομοσχέδιο το οποίο θα εξετασθεί σε συνεδρίαση του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ παρουσία και του υφυπουργού Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, η Χαρ. Τρικούπη επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι με τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ έγιναν ήδη σημαντικές διορθώσεις στο Προσχέδιο.
TAGS