Την εκτίμηση ότι μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη διατυπώνει ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιοργκ Ρόχολ, τονίζοντας ότι το σημερινό επίπεδο χρέους της χώρας μας είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην «Real News», ακόμη και με ένα γενναίο «κούρεμα» η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει το πρωτογενές της πλεόνασμα.

«Ακόμη και με ένα σημαντικό “κούρεμα”, για παράδειγμα του μισού χρέους της, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί το επίπεδο του χρέους της μετά από μία αναδιάρθρωση» δηλώνει ο κ. Ρόχολ και τονίζει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Συμφωνώ απολύτως με την παραδοχή του Σόιμπλε για τρίτο πακέτο βοήθειας καθώς το επίπεδο του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με βιώσιμο τρόπο. Δεν είμαι σίγουρος όμως, αν και κατά πόσο τα νέα δάνεια είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός, δεδομένου ότι απλά θα επιβαρύνουν το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας, το χρέος της».

Ο γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει τέλος ότι είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος έτσι ώστε να μπορούν οι πιο ισχυροί να συμβάλλουν στην εξυγίανση των κρατικών προϋπολογισμών και ιδίως τις νομικές και θεσμικές βελτιώσεις που θα επιτρέψουν στους επενδυτές να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να έρθουν στην Ελλάδα» καταλήγει ο Γιοργκ Ρόχολ.