Πρόωρη θεωρεί κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο γερμανός τραπεζίτης και «νούμερο 2» στην Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος, σε συνέντευξή στο Βήμα της Κυριακής συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για μία μείωση χρέους, για κούρεμα, πείτε το όπως θέλετε δε βοηθούν. Αποσπούν την προσοχή όλων των ενδιαφερόμενων από αυτά που χρειάζεται να γίνουν υπό το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όταν η Ελλάδα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί πλήρως και το επίπεδο του χρέους εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν πρόσθετα μέτρα» δηλώνει ο τραπεζίτης.

Για τον κ. Άσμουσεν το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015-16 είναι κρίσιμο. «Πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι και να συζητήσουμε πώς θα καλυφθεί. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο Μεσοπρόθεσμο, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά δεν πρέπει κάποιος να γκρεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί με τόση πολιτική οδύνη ως σήμερα», σημειώνει ο κ. Άσμουσεν. 

Σε ό,τι αφορά την οικονομία της ευρωζώνης συνολικά, ο κ. Άσμουσεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου του εφησυχασμού μετά τις πρόσφατες θετικές ενδείξεις για έξοδο από την ύφεση.

Ακόμη επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία στην τρόικα, ενώ χαρακτηρίζει την τραπεζική ένωση τη μεγαλύτερη «θεσμική αλλαγή» στην Ευρώπη μετά την εισαγωγή του ευρώ.