«Έγκλημα και όχι λάθος» χαρακτηρίζει τις πρόωρες εκλογές ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, και υπογραμμίζει ότι «οι προσπάθειες των δημαγωγών για θερμό φθινόπωρο θα πέσουν στο κενό». 

Σε συνεντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, ο κ. Μιχελάκης σημειώνει ότι «κανένας  δεν μπορεί να ανατρέψει τον παράγοντα σταθερότητας που είναι η Ελλάδα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και αναταραχής», τονίζοντας πως οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα αλλά σε εφαρμογή όσων έχουν ήδη ψηφιστεί.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ανέφερε: «Εκείνο που νομίζω πως δήλωσε είναι πως θα υπάρξει επιπλέον στήριξη στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό από τα μέσα του 2014 και μετά. Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν θα γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά αναγνώρισε ότι οι εταίροι μας θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, ώστε να μην πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια. Ουσιαστικά πήρε θέση τόσο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όσο και σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες της χώρας μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου. Μην ξεχνάμε ότι η δέσμευση αυτή για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει αναληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από τους εταίρους μας και συνδυάστηκε με την προϋπόθεση ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Εμείς, μετά τις βαριές θυσίες των πολιτών, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας. Είναι, λοιπόν, ανάγκη να ανταποκριθούν και οι εταίροι μας στις δικές τους».

Όσον αφορά στις προβλέψεις ορισμένων για «θερμό φθινόπωρο», ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε: «Πρώτ’ απ’ όλα -και το επαναλαμβάνω- δεν υπάρχει κανένα σενάριο επιβολής πρόσθετων μέτρων, αλλά εφαρμογής αυτών που ήδη έχουν ψηφιστεί. Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα. Το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εδώ και πολύ καιρό. Είναι βέβαια προφανές πως κάποιοι επιδιώκουν ένα θερμό φθινόπωρο. Δεν είναι, άλλωστε, ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά. Το ίδιο έκαναν και πέρσι τέτοιο καιρό, το ίδιο και στις αρχές του χρόνου, το ίδιο και μόλις πρόσφατα όταν μιλούσαν για εξεγερτικές κινητοποιήσεις και καλούσαν τον κόσμο να ανατρέψει την κυβέρνηση. Οπως δεν τα κατάφεραν τότε, έτσι δεν θα τα καταφέρουν και τώρα».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε: «Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι στην πρώτη γραμμή είναι όλοι οι βουλευτές μας και όλος ο κόσμος της παράταξής μας. Ο καθένας από τη θέση όπου βρίσκεται κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει η χώρα τον αγώνα που δίνει για να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε και σύντομα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την πιο μεγάλη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Εκλογές, λοιπόν, στο διάστημα αυτό δεν θα ήταν λάθος. Θα ήταν έγκλημα. Θα έθεταν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα και τις θυσίες που έκανε μέχρι σήμερα ο κόσμος».

Ο κ. Μιχελάκης για το θέμα της άρσης των περιορισμών στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, υπενθύμισε ότι είχε πει από την αρχή ότι δεν ετίθετο ζήτημα γενικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού.

 

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης, σημείωσε: «Βρεθήκαμε εκεί για να δούμε από κοντά το πρόβλημα, ν’ ακούσουμε τους κατοίκους του νησιού, να στείλουμε στους επισκέπτες μήνυμα κατανόησης και έμπρακτου ενδιαφέροντος. Παράλληλα θέλαμε να τονίσουμε την ευαισθησία όλων μας απέναντι στους πρωταγωνιστές της ανάκαμψης, που είναι ο τουρισμός και τα νησιά μας. Και η παρουσία μας είχε να κάνει και με την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων που δεν πρέπει να επαναληφθούν όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και σε άλλα νησιά».