Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Το αγαπημένο παιχνίδι της Μέρκελ είναι να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, και δεσμευτικές αποφάσεις να παίρνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι Έλληνες είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν τον Απρίλιο του 2010, το καλοκαίρι και τον Οκτώβριο του 2011, στη διαδικασία του κουρέματος. Ακόμα πάντως δεν έμαθαν να την διαβάζουν. 

Μετά την μανούβρα του Σόιμπλε, ο οποίος «έδωσε» το νέο πακέτο που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, ώστε πάρει τον αέρα από τα πανιά της αντιπολίτευσης που τον κατηγορούσε, ότι δεν έλεγε όλη την αλήθεια στο λαό η Μέρκελ ακολούθησε τον υπουργό της, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ακριβές ύψος του νέου πακέτου θα πρέπει να προσδιοριστεί την άνοιξη. Προφανώς ο ελιγμός δεν απέδωσε όσο θα ήθελε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Την Κυριακή στο Βερολίνο επανήλθε στο θέμα, αποκλείοντας κατηγορηματικά ένα νέο κούρεμα «Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο ξανά, επρόκειτο για μια μοναδική ενέργεια», υποσχέθηκε ο Σόιμπλε μιλώντας σε πολίτες. 

Η Μέρκελ ωστόσο δεν δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει κούρεμα: Αυτό που είπε, είναι ότι μια μείωση του χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο αβεβαιότητας» στην Ευρωζώνη και να πλήξει τις επενδύσεις στην περιοχή: «Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα», δήλωσε σε συνέντευξη της Μέρκελ στο περιοδικό Focus. 

Μια προειδοποίηση δεν αποτελεί κατηγορηματική δέσμευση, ούτε ένα ξεκάθαρο όχι όπως αυτό του Σόιμπλε. Η Μερκελ ξέρει, ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένα κούρεμα και δεν θέλει να δεσμευτεί σε κάτι, που μπορεί να την κάνει να φανεί αναξιόπιστη. Ξέρει επίσης ότι το ΔΝΤ που θέλει το κούρεμα μπορεί προς το παρόν να μην παρεμβαίνει στην συζήτηση λόγω της γερμανικής προεκλογικής περιόδου, τίποτε όμως δεν εγγυάται ότι θα υποχωρήσει τόσο εύκολα και θα δηλώσει ότι καλύφθηκε με τη διευθέτηση του θέματος του χρηματοδοτικού κενού. Η φόρμουλα της «προειδοποίησης» που επέλεξε της αφήνει ανοιχτό το πεδίο για αναδίπλωση όταν χρειαστεί. Και εν τέλει, αν κάτι σηματοδοτούν αυτές οι δηλώσεις είναι η εικόνα που έχει ο κάθε πρωταγωνιστής για το που θα βρίσκεται την επομένη των εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου. Ο Σόιμπλε μπορεί να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συνεχίσει στο υπουργείο οικονομικών, η Μέρκελ όμως ξέρει, ότι θα είναι καγκελάριος.