Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 

Κυβέρνηση υπό κατάρρευση θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η κυβέρνηση Σαμαρά. Την εκτίμηση αυτή καθώς και ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την δικομματική  κυβέρνηση κάνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού όπως λένε ακόμα και οι πιο στενοί της φίλοι φαίνεται να την εγκαταλείπουν και να τραβούν  το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση  ήθελε το φθινόπωρο να καταλαγιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις υποσχόμενη  ένα νέο κούρεμα του χρέους και τελικά θα αναγκαστεί να φέρει τρίτο πακέτο μέτρων»  έλεγαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

«Η επιστήθια φίλη του Ανγκελα Μέρκελ τον πούλησε μέσα σε λίγες ώρες και αν κανείς λάβει υπ όψη του την κωλωτούμπα που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας γι αυτό το θέμα το πιθανότερο είναι ότι τους τράβηξε και το αυτί.» 

Όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της Κουμουνδούρου οι δηλώσεις όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή ιδέα αλλά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο έχουν επεξεργαστεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας στις αγορές μετά τον Ιούλιο του 2014 όπως διαβεβαίωνε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Ταυτόχρονα επιμένουν ότι είναι αδύνατον να περάσουν τα νέα μέτρα από την ελληνική Βουλή  αφού βουλευτές και των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλο μνημόνιο. «Άρα ένα πολιτικό ατύχημα είναι μέσα στα σενάρια που παίζουν παρά πολύ »λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου και επισημαίνουν   ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση δεν έχει αλλά διαπραγματευτικά χαρτιά για να βάλει στο τραπέζι. « Το μόνο που τις απομένει είναι να εφαρμόζει πιστά τα μνημόνια ή αλλιώς να παραιτηθεί. Το δίλλημα της είναι σαφές.»