Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Στον… Θεό της Ελλάδας προσεύχεται η δικομματική κυβέρνηση, για να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης. Η ίδια αν και αποτελεί το κέντρο του… κόσμου, έστω και εάν αυτή η επισήμανση είναι υπερβολική, επιλέγει να μένει εκτός παιχνιδιού για τη συζήτηση που γίνεται για το χρέος της. 

Τα μηνύματα που υπάρχουν δεν είναι θετικά, καθώς η κυβέρνηση, είδε το χρέος να ξεπερνά τα 321 δις ευρώ, αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι είναι παροδικό (!), ενώ απ’ ότι φαίνεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν βγαίνει. 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ένα αισιόδοξο μήνυμα για να αλλάξει το κλίμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει χαράξει συγκεκριμένη στρατηγική, ενώ η εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τις τελευταίες ημέρες είναι: «εμείς δεν εμπλεκόμαστε στην αναμέτρηση και μην μιλάτε για το χρέος». 

Απόσταση ασφαλείας από τη σύγκρουση ΔΝΤ- Βερολίνου 

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να μπει στη μέση μιας διεθνούς σύγκρουσης ΔΝΤ-Βερολίνου για το δημόσιο χρέος και απλά ελπίζει σε αλλαγή στάσης της Γερμανίας, μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. 

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαγνώσει τη στρατηγική του ΔΝΤ στο δεύτερο ταξίδι που θα κάνει στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Εκτός από την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενδέχεται να συναντηθεί και να συνομιλήσει με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Ο Αντ. Σαμαράς ευελπιστεί στην στήριξη της αμερικανικής ηγεσίας που έχει σημαντική επιρροή στο ΔΝΤ, ενώ έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα υποστηριχθεί για να βγει στις αγορές το 2014. 

Η κατάσταση είναι οριακή και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει, ενώ πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου πλανάται σαν φάντασμα ένα νέο μνημόνιο. Η βοήθεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα λένε ότι αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ και και όλα είναι ανοικτά για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. 

Όλα, όπως λένε οι πιστωτές θα εξαρτηθούν από την ελληνική κυβέρνηση και κατά πόσο αυτή θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Κανείς δεν συζητά τα λάθη που παραδέχεται για μια ακόμη φορά το ΔΝΤ που έπεσε έξω σε όλες του τις εκτιμήσεις. 

Το στοίχημα της δικομματικής κυβέρνησης 

Αυτό ακριβώς το λάθος του ΔΝΤ αναμένουν ορισμένοι βασικοί υπουργοί ότι θα το θέσει ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει με την Λαγκάρντ. Τα εναλλακτικά σενάρια για το χρέος, ενδέχεται να τεθούν στο τραπέζι, εάν τελικά η Αθήνα αποφασίσει να μπει ενεργά στο παιχνίδι, διότι μέχρι στιγμής είναι στην άκρη, ακολουθώντας μια στρατηγική για να μην καεί…! 

Επί της ελληνικής προσπάθειας, εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα της δικομματικής κυβέρνησης που θέλει να δείξει ότι τηρεί όσα υποσχέθηκε με στόχο να καταφέρει να ενεργοποιήσει την ρήτρα ανάπτυξης που προβλέπεται από το μνημόνιο. 

Πάντως μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται απροετοίμαστη και χωρίς συνεκτική στρατηγική εν όψει των σημαντικών αποφάσεων που έρχονται για το χρέος. 

Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει εδώ και τρία και πλέον χρόνια ένα οδυνηρό μνημόνιο, έχει μεριμνήσει για να ωφεληθεί η χώρα από τις νέες αυτές αποφάσεις. 

«Οποιαδήποτε διεκδίκηση θα γίνει μόνο έπειτα από μια ευνοϊκή έκθεση της τρόικας» λέει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ώστε τις επόμενες εβδομάδες με την έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. 

Από σήμερα η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία για την… αναμέτρηση με την τρόικα και από το Μέγαρο Μαξίμου, και με τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δίνεται το πράσινο φως για την τελική ευθεία. 

Η κινητικότητα προχωρεί, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα εφαρμοστεί χωρίς αντιδράσεις, ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται για ανταρτοπόλεμο. Ήδη η ΟΛΜΕ είναι σε κατάσταση πολέμου και αναμένονται και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς να πάρουν τα…όπλα, έχοντας βεβαίως και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που απειλεί την κυβέρνηση και προειδοποιεί για μεγάλη αντίσταση από το φθινόπωρο.