«Η 3η Σεπτεμβρίου δεν ανήκει σε κάποιον ιδιοκτησιακά» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΒΗΜΑ FM 99,5 ξεκαθαρίζοντας τη θέση του σχετικά με την επιλογή της ημέρας της συγκεκριμένης ημέρας για τα εγκαίνια της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Η ημέρα αυτή ως ημέρα διπλής επετείου, το Σύνταγμα του 1843, που παραχώρησε ο Όθωνας μετά από απαίτηση του λαού και η έκφραση της δημοκρατικής παράταξης μετά τη δικτατορία, το ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μια μέρα που ανήκει σε όλα τα στελέχη, και σε έναν κόσμο που έδωσε τη ζωή του για το κόμμα αυτό και δεν ανήκει σε κάποιον ιδιοκτησιακά, είναι πολιτικό θέμα η επέτειος. Για αυτή την επέτειο εμείς θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και αφορούν έξι άξονες. Ούτε αντίπραξη κάνουμε σε κανέναν, είναι η μέρα της δημοκρατικής παράταξης. Δικαιούται προφανώς πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ καθώς μεταφέρει και το όνομα αλλά και όσοι έχουμε πιστέψει σε αυτό το χώρο και δεν έχουμε μετακινηθεί από αυτόν».

Όσον αφορά στις σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, δήλωσε: «Δεν είδα ενωτική γραμμή πλεύσης από την πλευρά του κ. Βενιζέλου. Τα ίδια έλεγε και την περίοδο του συνεδρίου, καλούσε στελέχη να συμμετάσχουν και ταυτόχρονα διέγραφε. Διέγραψε εμένα από το ΠΑΣΟΚ επειδή είχα ιδρύσει μια πολιτική κίνηση με αυτή τη λογική. Με διέγραψε και το άκουσα από το ραδιόφωνο».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επαναλαμβάνει τα λάθη του δικομματισμού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ την έχουμε καταγγείλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τα παλιά λάθη του δικομματισμού της μεταπολίτευσης και επαγγέλλεται ό,τι κατέστρεψε την Ελλάδα. Η διαχωριστική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ναι πολύ ευδιάκριτη. Όχι κούφια λόγια και μισόλογα ενόψει της μεγάλης του δύναμης. Αν αυτό συμβεί, τότε πολιτικά εξέλιξη δεν θα υπάρξει. Στην προοπτική των συγκλίσεων στο χώρο της κεντρο-αριστεράς, προφανώς δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να αποκλειστεί από κανέναν».

Για τους πλειστηριασμούς, ανέφερε: «Είχα καταθέσει τροπολογία από τον Ιούλιο. Εκείνο που είπαν ο κ. Σαμαράς και Βενιζέλος μετά δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση. Αλλά γεννάει τον προβληματισμό γιατί άνοιξαν μια συζήτηση ενώ το όλον της συζήτησης των πλειστηριασμών είναι η εξαίρεση για μπαταχτσήδες. Θα μπορούσαν να πουν ότι ανανεώνουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών, με αυτή την εξαίρεση. Είναι εμφανές ότι ήταν αυτογκόλ».