Ρεπορτάζ: Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Τα εμπόδια αλλά και οι προτάσεις για την επίλυση του θέματος ΛΑΡΚΟ πρόκειται να τεθούν στη σημερινή σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα.

Στη σημερινή συνάντηση στο υπ. Οικονομικών μετέχει ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Για τη ΛΑΡΚΟ είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών (Στουρνάρας, Παπαγεωργίου, Εμίρης) μαζί με τους συμβούλους που έχει προσλάβει το Δημόσιο (την Price Waterhouse Coopers).

Το εμπόδιο 

Στην κυβερνητική πρόταση για πώληση της ΛΑΡΚΟ ως ενιαίας εταιρείας εμπόδιο αποτελεί η απαίτηση της Κομισιόν για αποπληρωμή πρώτα των 130 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει το Δημόσιο στην εταιρεία τα οποία κρίθηκαν ως «παράνομη κρατική επιδότηση» αλλά και η άρνηση της Κομισιόν να δεχτεί ενιαία πώληση της εταιρείας.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να πείσει ότι η εταιρεία πρέπει να πουληθεί ολόκληρη αφού οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι επιθυμούν να αγοράσουν μαζί με το εργοστάσιο και τα μεταλλεία.

Γι αυτό και η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από την Κομισιόν να δώσει την έγκρισή της ώστε εκείνος που θα αγοράσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, να μπορέσει να αγοράσει ταυτόχρονα και τα ορυχεία. Όποιος δηλαδή που θα πλειοδοτήσει για το εργοστάσιο, να μπορέσει να δώσει και την καλύτερη προσφορά για τα ορυχεία

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν εγκριθεί από την Κομισιόν και την Τρόικα, τότε θα πρέπει η ΛΑΡΚΟ να σπάσει σε κομμάτια, δηλαδή σε «καλή» και σε «κακή», ενώ να πωληθούν χωριστά τα περιουσιακά στοιχεία, το εργοστάσιο και τα τέσσερα μεταλλεία και να γίνουν απολύσεις.

Η εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, όπως επίσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, αποτελούν ένα από τα τέσσερα συνολικά προαπαιτούμενα της τρόικας για τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου πρέπει να έχει καθοριστεί το οριστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών, κάτι που αποτελεί επιταγή του μνημονίου.

Σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στον κόσμο και η μοναδική καθετοποιημένη στην Ευρώπη.

Εξάγει το σύνολο της παραγωγής της σε μεγάλες βιομηχανίες όπως η Thyssen-Krupp,Outokumpu, Acerinox, British Steel κ.ά. απασχολώντας περί τους 1.200 μόνιμους εργαζόμενους άμεσα και πάνω από 4.000 έμμεσα.