Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί  στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) καθώς  απομακρύνεται το ενδεχόμενο να οικοπεδοποιηθούν οι εγκαταστάσεις  τους στον Υμηττό και να οδεύσουν προς εκκαθάριση.

Κατά τη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι αποφασίστηκε να δοθεί μία πίστωση χρόνου έξι μηνών στα ΕΑΣ.

Σε αυτό το διάστημα θα ελεγχθεί από το υπουργείο Οικονομικών αν καταστεί κατορθωτό να εξασφαλιστούν και άλλες παραγγελίες πυρομαχικών από το εξωτερικό. 

Το ΥΠΟΙΚ δεν θεωρεί ικανή την παραγγελία των αμερικανών ύψους 200 εκατ. ευρώ  να κρατήσουν ζωντανά τα ΕΑΣ.

Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει και «εθελούσια έξοδος» για όσους εργαζομένους θέλουν να αποχωρήσουν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην μεσημεριανή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών θα αποκοπούν  από τα ΕΑΣ τρεις  παραγωγικές μονάδες που δεν έχουν σχέση με την κατασκευή πυρομαχικών. Επίσης μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει και  η χρηματοδότηση που θα θέσει σε λειτουργία τις γραμμές παραγωγής των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Το ευχάριστο για τους εργαζομένους είναι ότι θα πληρωθούν καθώς εδώ και έξι μήνες δεν τους καταβάλλονται οι αποδοχές τους.

Πάντως η διοίκηση των ΕΑΣ είναι αισιόδοξη ότι η εταιρία έχει τη δυνατότητα να καταστεί όχι μόνο βιώσιμη αλλά και κερδοφόρα. Μένει και να αποδειχθεί.