Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με ένα ισχυρό «κοκτέιλ» ανάπτυξης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνεχίζει το Μέγαρο Μαξίμου τις προσπάθειες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έχοντας μπροστά του ένα δύσκολο φθινόπωρο με τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης σε πρώτο πλάνο.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εβδομάδα που διανύουμε, με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να κλείσει το θέμα της κινητικότητας αλλά και με συναντήσεις με εκπροσώπους πολυεθνικών κολοσσών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, όπως η IBM και η Nestle.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης επικύρωσε τις τελικές αποφάσεις για την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί παρουσίασαν αναλυτικά όλα τα νέα οργανογράμματα με βάση τα οποία θα υπολογιστεί το πλεονάζον προσωπικό σε κάθε υπουργείο.

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα καταργούν τις θέσεις του πλεονάζοντος προσωπικού αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συντονίζει το όλο εγχείρημα έχει ζητήσει από τα άλλα υπουργεία να παραδώσουν το αργότερο ως τις 20 Σεπτεμβρίου τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα, όπως και τις λίστες με τις ελλείψεις και τα κενά, για να καλυφθούν από τους υπαλλήλους αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα στη χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν τα εξής:

* Εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα οργανογράμματα των Υπουργείων που διασπάστηκαν, δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

* Εγκρίθηκαν οργανωτικές βελτιώσεις στα Υπουργεία: Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής) και Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ισότητας).

* Εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκτός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Παράλληλα, αναφορικά με τα σχέδια στελέχωσης, όπου προβλέπονται και οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες μπορούν να καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις:

* Εγκρίθηκαν οι Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σχεδίων Στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ).

* Εγκρίθηκε η αξιολόγηση και τα σχέδια στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Υγείας.

* Εγκρίθηκε το αναλυτικό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των λοιπών φορέων – νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρώτο μεγάλο κύμα διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου καθώς όπως ανέφερε στο newpost, ανώτερη κυβερνητική πηγή, για το δεύτερο κύμα που έχει προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η πρόθεση είναι, αυτό να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις.

Αν πετύχει το πρώτο κύμα της κινητικότητας έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, τότε μπορεί να ζητηθεί κάποια παράταση ή αλλαγή φιλοσοφίας καθώς η κινητικότητα δεν συνδέεται απαραίτητα με τις απολύσεις, αλλά με την ευκαιρία για να βρεθεί μια άλλη θέση εργασίας στο Δημόσιο.

Επίσης μέχρι την Παρασκευή αναμένεται και η απόφαση για το τι θα γίνει σχετικά με την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, έπειτα και από τις διαδοχικές επαφές που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τους αρμόδιους υπουργούς, όπου αποφασίστηκε οι τρεις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (συμπεριλαμβάνεται και η ΛΑΡΚΟ) να αντιμετωπιστούν ως ξεχωριστές περιπτώσεις.

Για τη ΛΑΡΚΟ οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου παρουσιάστηκε η κυβερνητική πρόταση προς την τρόικα, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει κανένας από αυτούς τους τρεις οργανισμούς, αλλά να προχωρήσει άμεσα και εν λειτουργία η εξυγίανσή τους, χωρίς να είναι γνωστή ακόμη η τύχη του συνόλου των εργαζομένων που ανέρχονται σε 2.000.

Η εντολή που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός, πάντως, είναι να τηρηθούν αυστηρά όλα τα χρονοδιαγράμματα για τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, ώστε η χώρα μας να είναι εντός στόχων και να συμπληρώσει επιτυχώς τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες, όπως τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, για να μπορέσει η Ελλάδα να δοκιμάσει τι δυνατότητες έχει στις αγορές μέσα στο 2014.

Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όπου εκτιμά ότι η χώρα μας θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές χρέους για να «δοκιμάσει τα νερά» το β' εξάμηνο του 2014, εάν επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια νέα έκδοση ομολόγων το β' εξάμηνο του 2014, λίγο πιο κάτω από τα 3-5 δισ. ευρώ, ώστε να δοκιμάσουμε την αγορά», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται δεύτερο κούρεμα χρέους, καθώς μπορεί να μειώσει το χρέος της με άλλους τρόπους, όπως η χαλάρωση των όρων στα υφιστάμενα πακέτα διάσωσης.

Στις προσπάθειες για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση προσθέτει την προσέλκυση ξένων μεγάλων επενδύσεων αλλά και τη στήριξη ισχυρών συμμάχων στο εξωτερικό, όπως των ΗΠΑ, θέματα για τα οποία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα ενημερώσει σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι το πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.