Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Μία ακόμη προσπάθεια να μαζέψει τον κόσμο του πίσω στο ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αξιοποιώντας πολιτικά το πολιτικό και επιστημονικό Συνέδριο στις 3 και 4 του Σεπτέμβρη που γίνεται με την ευκαιρία της ιστορικής επετείου από την ίδρυση του κινήματος. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως  η παρουσία και ουσιαστική συμμετοχή των πρώην προέδρων του κόμματος κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου δίνει ιδιαίτερο συμβολισμό στις διήμερες εκδηλώσεις, ωστόσο δεν αρκεί για να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για την δημοκρατική παράταξη. 

Επί της ουσίας η Χαριλάου Τρικούπη ποντάρει στην αποτυχία της ΔΗΜΑΡ να συγκροτήσει τον μεγάλο προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πόλο- κάτι που έχει εξαγγείλει προ πολλού ο Φ. Κουβέλης αποκλείοντας ως γνωστόν το ΠΑΣΟΚ από την σχετική διαδικασία. 

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ακόμη κι αν ορισμένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ως δυνάμει συνομιλητές της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο τέλος δεν θα τολμήσουν να κάνουν κάποιο παραπάνω βήμα προς την κατεύθυνση της Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και τα ίδια δεν θεωρούν ότι από μόνη της η ΔΗΜΑΡ μπορεί να χτίσει την Κεντροαριστερά

Λένε στην Χαριλάου Τρικούπη ότι ακόμη και η Άννα Διαμαντοπούλου που δεν θα παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν θα καταλήξει στο τέλος στην ΔΗΜΑΡ διότι βαθιά μέσα της θεωρεί ότι πρόκειται για μία πιο  μοντέρνα και εκσυγχρονιστική εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Νίκο Χριστοδουλάκη που συνομιλεί με την ΔΗΜΑΡ θεωρούν το ίδιο κι επιπροσθέτως αναφέρουν ότι θα δώσει το παρών και στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη που διοργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ

Ομοίως θεωρεί ότι θα συμπεριφερθούν στο τέλος στελέχη όπως οι Τάσος Γιαννίτσης και Δημήτρης Ρέππας, ενώ δείχνουν προφορικά τουλάχιστον να αδιαφορούν για την όποια προσέγγιση επιχειρεί με την Δημοκρατική Αριστερά ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης

Κινούμενοι σ' αυτήν την λογική στην Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να πιστεύουν ότι σταδιακά θα επιτευχθεί η επαναπροσέγγιση ΠΑΣΟΚ και στελεχών του προκειμένου να ικανοποιήσει μια βαθύτερη ανάγκη όλων των πλευρών να εκφραστεί δυναμικά ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας

Στο Συνέδριο της επόμενης εβδομάδας θα αποτιμηθεί η πορεία του κινήματος σ' όλη την μεταπολιτευτική περίοδο αλλά κυρίως θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες και πολιτικές της δημοκρατικής παράταξης. 

Μεθαύριο Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστος Δερβένης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα και τους στόχους του Συνεδρίου. 

Να σημειωθεί ότι ενοχλημένος για το γεγονός πως το συνέδριο διοργανώνεται από το ΙΣΤΑΜΕ και όχι από την Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος έχει εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες του ότι θα προτιμούσε να έχει και την ευθύνη του συνεδρίου και λόγο στην συγκρότηση του καταλόγου των ομιλητών.