Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη, όπως και ο Κώστας Σημίτης. Παρά το γεγονός ότι η θητεία του Γιώργου κόντεψε να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από κραταιά παράταξη σε μάζα χρεωκοπίας, το DNA του κόμματος αυτού παραμένει παπανδρέϊκό και οι παπανδρεϊκοί μια πολύ ισχυρή ομάδα στο εσωτερικό του. 

Ο Βενιζέλος τους χρειάζεται και ούτως ή άλλως, στην ηγετική ομάδα του κόμματος δεν υπάρχει καμιά διάθεση για αποκλεισμούς. Όλοι πλην Λοβέρδου και Φλωρίδη πήραν πρόσκληση και οι λίγοι που τελικά δεν θα εμφανιστούν, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, δεν θα εμφανιστούν επειδή το επέλεξαν οι ίδιοι. 

Το πόσο ισχυρή είναι η παπανδρεϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ το απέδειξε σε ένα συνέδριο που ήλεγχαν υποτίθεται οι μηχανισμοί του Νίκου Ανδρουλάκη, τον Φεβρουάριο. Ο στενότερος συνεργάτης του Γιώργου, ο Παύλος Γερουλάνος κατέβηκε μόνος του και βγήκε στους πρώτους 35. Ο Γερουλάνος είναι ο μόνος από την ηγετική ομάδα του 2009 που επέζησε τη θύελλα της επόμενης διετίας αλώβητος και δίχως να φύγει για άλλες πολιτείες. Όλο αυτό το διάστημα ήταν – για να δανειστούμε μια παρομοίωση από την πάλαι ποτέ ΕΡΤ – στο «ψυγείο». Όχι πια. Χθες τον κάλεσαν σε σύσκεψη για την εκδήλωση της τρίτης του Σεπτέμβρη, με εμφανή διάθεση να τον επανεντάξουν και να δείξουν ότι τον επανένταξαν. 

Αυτό είναι άνοιγμα ουσίας του Βενιζέλου στους παναδρεϊκούς, σημαντικότερο από το να καλείς τον πρώην πρόεδρο σε μια εκδήλωση, όπου ούτως ή άλλως δεν μπορείς να αποφύγεις να τον καλέσεις. Δείχνει και σε άλλους παπανδρεϊκούς που αισθάνονταν αποξενωμένοι από το κόμμα ότι είναι καλοδεχούμενοι. Ο Βενιζέλος έχει συνειδητοποιήσει ότι το πρώτο βήμα για την ανασύνταξη ενός κόμματος, είναι να μαζέψεις στο κόμμα όσους αισθάνονται ακόμα ότι αποτελούν τμήμα του. Τελικά, από την εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη μπορεί να υπάρξει σημαντικό όφελος.