Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Είναι πλέον γεγονός η αναβάθμιση της αμυντική συνεργασίας Αθήνας Τελ-Αβίβ καθώς το Ισραήλ ζήτησε και επίσημα πλέον από το Ελληνικό Πεντάγωνο να πάρει μέρος στη μεγάλη αεροπορική επιχειρησιακή άσκηση Blue Flag η οποία θα πραγματοποιήσει τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. 

Μπορεί και άλλες φορές να έχουμε πραγματοποιήσει κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ αλλά η επιλογή του Τελ-Αβιβ να μας εντάξει σε αυτή την μεγάλη άσκηση της καταδεικνύει ότι μας θεωρεί στρατηγικό σύμμαχό του. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επιχειρήσεις αέρος-επιφανείας με εμφανή την πρόθεση των δύο πλευρών (Ελλάδος- Ισραήλ) να αποκτήσουν ικανότητα πτητικής συνεργασίας σε σύνθετες αποστολές κατά στόχων επιφανείας αλλά και χερσαίων οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις αεροπορικές βάσεις από όπου εξορμούν τα μαχητικά. 

Στην Ισραηλινή αυτή άσκηση πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχουν και δυνάμεις της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας.
Ωστόσο το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι στους σχεδιασμούς της άσκησης να εμπεριέχονται μικτοί σχηματισμοί που θα επιχειρήσουν σε χερσαίες περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας αλλά και σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ιδιαιτέρου στρατηγικού ενδιαφέροντος. 

Οι επιχειρήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε τμήματα που βρίσκονται εγκατεστημένα ραντάρ. Σκοπός των πιλότων είναι να περάσουν απαρατήρητοι ενώ οι χειριστές των ραντάρ να τους εντοπίσουν όσο χαμηλά και αν πετούν οι “εισβολείς”.
Επίσης θα υπάρχουν συστήματα που θα καταγράφουν τις σκληρές αερομαχίες και τις αποστολές αέρος-εδάφους. Πάντα δοκιμάζονται και νέες τεχνικές πολέμου... 

Στη συνέχεια οι ανώτατοι αξιωματούχοι θα αναλύσουν τα δεδομένα θα εντοπίσουν ποιες νέες τεχνικές είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα ώστε να υιοθετηθούν στην εκπαίδευση και να εντοπιστούν παράλληλα τυχόν “τρύπες” και αδυναμίες.