Την πολιτική της τρόικας στην Ελλάδα επέκρινε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ακρόαση αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που επιβάλλεται στην Ελλάδα χωρίς να φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά και για φορολογική πολιτική η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξάντλησή του, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. 

«Αυτός ο λαός περνάει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, έχει χτυπηθεί πάρα πολύ σκληρά, οι Έλληνες έχουν χάσει το 30% του εισοδήματός τους. Ξέρουν ότι η Ευρώπη έδωσε ένα πολύ σημαντικό ποσό βοήθειας στη χώρα μας. Αναρωτιούνται όμως αν ορισμένες από τις αποφάσεις, τις οποίες η Ευρώπη έχει πάρει για λογαριασμό μας, είναι πραγματικά οι σωστές και αν οι συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες αποδεδειγμένα δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ύφεσης, είναι αναγκαίες και οφείλουν να συνεχιστούν ή οφείλουν να αλλάξουν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

«Πολλές φορές δογματικά αντιμετωπίζονται τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν σήμερα τη χώρα μου. Αυτό δημιουργεί προβλήματα και πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσεις και για πρώτη φορά υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν τον κόσμο. Το ένα είναι η έλλειψη ελπίδας, την οποία έχει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το άλλο είναι ότι νοιώθει αδικημένος και πολλές φορές περιπαιγμένος και αδίκως στοχοποιημένος» τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόσαμε δεν είχε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε. Αυτό είναι μια απλή αλήθεια, η οποία παρουσιάζεται με τα νούμερα, άρα χρειάζεται μια διαφορετική λογική σε ορισμένους τομείς» και συμπλήρωσε: 

«Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μας πιέζετε μέχρι τελικής πτώσεως για μια φορολογική πολιτική η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξάντλησή του, διότι δεν έχει να τα πληρώσει». 

Εξέφρασε ταυτόχρονα την αντίθεση της σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πετρέλαιο θέρμανσης το κάναμε για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και για να έχουμε έσοδα. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μείωση εσόδων. Τους λέμε ότι η φορολόγηση αυτή δεν είχε αποτέλεσμα. Η απάντηση τους ήταν όχι».

Αιχμές και από Παπαδημούλη - Δούρου

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο Δημήτρης Παπαδημούλης όσο και η Ρένα Δούρου έκαναν λόγο για πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «διαπνέεται από το απόλυτο πνεύμα της λιτότητας».

«Υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες και εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που ακούν ως ανεκδοτολογικές τις ανακοινώσεις που τιτλοφορούνται 'μια νέα ατζέντα για την ευρωπαϊκή πολιτική καταναλωτών". Γνωρίζετε πως χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά τα εργαλεία, για τα οποία γίνεται λόγος, οι επικλήσεις για μια κοινωνική οικονομία της αγοράς, δεν είναι για μας αναποτελεσματικά, είναι αποδεδειγμένα λάθος και η Ελλάδα είναι η απτή απόδειξη του λάθους αυτού. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με τις τιμωρητικές λογικές που ξεκίνησαν από τη χώρα μου, για να θεσμοποιηθούν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε η κ. Δούρου.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος τόνισε την ανάγκη όλη η Ευρώπη να συνεργαστεί χωρίς να διαχωρίζεται σε νότιους και βόρειους. «Πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί γιατί στο κάτω κάτω δεν χρειαζόμαστε ξανά μια δημοκρατία της Βαϊμάρης αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Γιατί αυτές οι αρχές, του μίσους, της εκδίκησης που δίδαξε ο Αδόλφος, βλέπουμε να ξανανθούν και να ξανακυκλοφορούν στην Ευρώπη και τώρα εμείς, όλοι μαζί πρέπει να στήσουμε ανάχωμα» κατέληξε ο κ. Γιοβανόπουλος.